null Október 1-jén indul egyes import áruk fa-csomagolóanyagainak kétéves monitoring vizsgálata

Október 1-jén indul egyes import áruk fa-csomagolóanyagainak kétéves monitoring vizsgálata

2018. szeptember 27, csütörtök

2018. október 1-jén újabb kétéves monitoring vizsgálat indul egyes belarusz és kínai áruk (kő-, fém-, fa-, kerámia-, papíráruk, gépek és alkatrészek) fa-csomagolóanyagaira vonatkozóan.  A vizsgálat újbóli elrendelését az elmúlt évek negatív ellenőrzési tapasztalatai indokolták. Az Európai Bizottság egyúttal az ellenőrzött áruk körét is jelentősen bővítette.

2018. szeptember 30-án hatályát vesztette az Európai Bizottság (EB) Kínából származó, egyes áruféleségek fa-csomagolóanyagának monitoring vizsgálatára vonatkozó határozata. A határállomásokon végzett tagállami ellenőrzések ugyanakkor azt mutatták, hogy több, a Belarusz Köztársaságból és Kínából származó áruféleség fa-csomagolóanyaga nem felelt meg a növényegészségügyi követelményeknek. Sőt, egyes esetekben azok karantén károsítóval is fertőzöttek voltak. Mindezek miatt az EB további kétéves vizsgálatot rendelt el, kiterjesztetve a nem vizsgálatköteles áruk fa-csomagolóanyagainak ellenőrzését. A monitoring vizsgálat a 2018/1137/EU határozat I. számú mellékletében felsorolt vámtarifakódú termékekre vonatkozik.

A vizsgált áruk köre jelentősen bővült, többek között már a különböző építésre és szállításra használt egyes faáruk, kerámia építőanyagok és alkatrészek, parafából készült áruk, papír és karton termékek fa-csomagolóanyagai is vizsgálatkötelesek. A korábbi években ellenőrzött kő építőanyagok és termékek, valamint fémáruk és alkatrészek köre is kiegészült további vámtarifakódú árukkal.

 A rendelet értelmében a meghatározott áruk minimum 1%-át kell növény-egészségügyi szempontból ellenőrizni. Az áruk ennek megtörténtéig vámfelügyelet alatt maradnak.

Az importőrök kérdéseiket a nti@nebih.gov.hu email-re küldött levélben juttathatják el a Nébih szakembereihez.

Kapcsolódó anyagok:
Az egyes harmadik országokból származó áruk szállítására szolgáló, fából készült csomagolóanyagokra vonatkozó felügyeletről, növényegészségügyi ellenőrzésekről és intézkedésekről szóló 2018/1137/EU számú határozat
Nébih cikk: a meghatározott áruk növényegészségügyi vizsgálati lehetőségeiről, valamint az importőrök bejelentési kötelezettségéről


Friss hírek

2024. április 18, csütörtök

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih szakemberei

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A magyar fogyasztók rövid és hosszú távú aflatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása”-címmel. A szakemberek megállapították, hogy a hazai lakosságot jelenleg nem fenyegeti jelentős aflatoxin egészségügyi kockázat. Bár azonnali ellenintézkedések nem szükségesek, a takarmányok és élelmiszerek folyamatos ellenőrzése a lehetséges aflatoxin szennyeződésekre mégis indokolt és javasolt.

Tovább >

2024. április 16, kedd

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

Tovább >