null Megjelent a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 versenykiírása

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok

Idén is összemérhetik tudásukat a közétkeztetésben dolgozó szakácsok
2019. május 9, csütörtök

Május 23-ig lehet nevezni a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 megmérettetésre. A verseny témája ezúttal a nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében. Újdonság, hogy a szervezők 3+1 fős csapatok nevezését várják, a csapattagok közül pedig legalább egy főnek 35 éven alulinak kell lennie.

A versenyt a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezi. A csapatoknak 3 fogásos – előételből vagy levesből, főételből és desszertből álló – felnőtt étkezőknek szánt menüt kell megtervezniük.

A menüsorok egyik kötelező eleme a friss alapanyagokból készült lecsó (zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom) lesz, míg az előírt alapanyagok között, a méz mellett, a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül kell felhasználni legalább kettőt.

De nem csak kötelezően felhasználandó, hanem tiltott alapanyagok is vannak. E körben az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer színezékek, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyagok szerepelnek.

Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 550 Ft‐ot.

A verseny nevezési határideje május 23-a. A versennyel kapcsolatos további részleteket a versenykiírás tartalmazza.

Kapcsolódó anyagok:
Közétkeztetési Szakácsverseny 2019/2020 versenykiírás (pdf)
Nevezési lap (docx)


Friss hírek

Adományozásra buzdítja az „élelmiszerhalmozókat” a Nébih és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület
2020. június 2, kedd

Adományozásra buzdítja az „élelmiszerhalmozókat” a Nébih és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Adománygyűjtési akciót indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A program célja, hogy a koronavírus járvány miatt a lakosságnál felhalmozott, de fel nem használt élelmiszertartalékok még a lejárati időn belül eljuthassanak a rászorulókhoz. A szervezők 2020. június 16-ig országszerte 89 átvételi ponton várják a tartósélelmiszer-adományokat.

Tovább >

Holnaptól az Alföldön is megszűnik a tűzgyújtási tilalom
2020. május 29, péntek

Holnaptól az Alföldön is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt napok időjárásának köszönhetően az ország teljes területén csökkent a tűzveszély, ezért holnaptól az alföldi régióban is megszűnik a tűzgyújtási tilalom. 2020. május 30-tól tehát ismét az ország teljes területén engedélyezett a tűzrakás, de természetesen csakis a szabályok, előírások betartása mellett.

Tovább >