null Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei

2019. május 20, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) látta vendégül 2019. május 6-8. között az Európai Gyógyszerügynökség Állatgyógyászati Készítmények Bizottsága (CVMP) és a Kölcsönös Elismerési és Decentralizált Eljárások Koordinációs Csoportja (CMDv) számára szervezett együttes ülés résztvevőit. A találkozón olyan, aktuális témák kerültek napirendre, mint az új közösségi rendelettel harmonizáló cselekvési tervek kidolgozása az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelem érdekében, illetve a tagállamok Brexittel összefüggő feladat-átvállalása.

A 2011. évi magyar EU elnökség után Magyarország immár második alkalommal szervezte meg az állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó uniós szakemberek együttes ülését. A készítmények EU szintű engedélyezésének két legmagasabb szakmai fóruma biztosítja a gyógyszerek és oltóanyagok elérhetőségét, garantálja azok minőségét, hatékonyságát és ártalmatlanságát.

Az Európai Gyógyszerügynökség képviselői, valamint a 20 tagállamból érkezett küldöttek informális tanácskozásának a Nébih Zamárdi Továbbképző és Oktató Központja adott otthont. Az ülés résztvevőit dr. Bognár Lajos országos főállatorvos köszöntötte, méltatva a találkozó jelentőségét a nemzetközi kommunikáció és kapcsolatépítés, valamint az aktuális szakmai kérdésekkel kapcsolatos véleménycsere szempontjából.

Dr. Bognár Lajos beszédében kiemelte: „Az állatgyógyászati készítmények az élelmiszerlánc fontos elemei, engedélyezésük és ellenőrzésük nagyban hozzájárul annak biztonságához.” Hangsúlyozta továbbá, hogy a szakterület jelenleg két nagy kihívás előtt áll: az egyik a tagállamok Brexit miatti feladat-átvállalása, a másik az állatgyógyászati készítményekről szóló, 2019. január 7-én megjelent új EU-s rendelet végrehajtása.

Az ülés résztvevői áttekintették az állatgyógyászati készítmények EU szintű engedélyezésének főbb kérdéseit, különös tekintettel a jogi környezet közel jövőbeni megváltozására. Több előadás foglalkozott a készítmények elérhetőségének problémájával, kiemelve a méhek számára engedélyezett gyógyszerek és gyógyhatású készítmények fontosságát. A szakterület egyik legnagyobb feladata lesz az unióban engedélyezett összes gyógyszert és vakcinát tartalmazó adatbázis létrehozása, ami lehetővé teszi a készítmények elérhetőségének növelését, a gyógyszerbiztonsági, gyártói és forgalmazói adatok feltöltését, az engedélyesek számára egyszerűsíti a változás bejelentést, az állattartók számára pedig megkönnyíti a tájékozódást.


Friss hírek

2024. március 25, hétfő

Látogatóban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség TERC Laboratóriumban vezetőségi változás történt. Ezt követően a Nébih ÉLI vezetője és a Radioanalitikai Referencia Laboratórium munkatársai meghívást kaptak a TERC Laboratórium megtekintésére. Ezzel együtt egy személyes találkozásra is sor került, mely során a jövőbeli feladatokban való együttműködésről is beszélgettek a szakemberek.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >