null Kisebb és nagyobb súlyú szabálytalanságok egyaránt előfordultak a tavaszi élelmiszermustrán

Kisebb és nagyobb súlyú szabálytalanságok egyaránt előfordultak a tavaszi élelmiszermustrán

2019. április 30, kedd

Április 22-én véget ért a hazai élelmiszerlánc átfogó, tavaszi szezonális ellenőrzése. A szakemberek egy hónap alatt 3.484 vizsgálatot folytattak le élelmiszer-előállító, élelmiszer-forgalmazó, illetve vendéglátóhelyeken, országszerte. A feltárt szabálytalanságok 126 esetben kisebb súlyúak voltak és csaknem azonos számban (127 esetben) fordultak elő olyan jogsértések, melyek mintegy 8,9 millió forint összegű bírság kiszabását vonták maguk után.

Országszerte március 25-től április 22-ig tartott a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése. A hagyományos tavaszi vizsgálatot Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el, ezt követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei végezték el. A kiterjedt ellenőrzés-sorozat kiemelten a szezonálisan népszerű termékekre, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyekre irányult.

A hatósági szakemberek összesen 3.484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt. Súlyos szabálytalanságra 127 esetben derült fény, a velük összefüggésben kiszabott bírság 8.857.952 forint. Kisebb, csak figyelmeztetésre okot adó kihágás 126 esetben fordult elő. A tavalyi év azonos időszakával összevetve a figyelmeztetéssel zárult ellenőrzések aránya nőtt, bírság kiszabására az előző évihez hasonló gyakorisággal került sor.

A felkeresett helyszíneken az előző évhez képest valamivel több higiéniai hiányosság (3,1%) adódott, de nagyobb arányban fordult elő probléma a termékek minőségével és összetételével (3,6%) kapcsolatban. Sajnos romlott a vizsgált élelmiszerek nyomon követhetősége is (3%), amire különösen a piaci, vásári értékesítés kapcsán volt példa. A tavalyihoz hasonlóan alakult a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: a megvizsgált 18.261 tételből 306 esetében (1,7%) volt szükség erre az intézkedésre, az érintett termékek értéke meghaladja a 2,2 millió forintot.

Az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének tavaszi fordulója 2019-ben néhány pozitív tapasztalatot is hozott: mérséklődött például a lejárt termékek aránya (0,7%), továbbá 2017 óta harmadára (0,6%-ra) csökkent az olyan pácolt, füstölt húskészítmények (köztük a sonka) előfordulása, melyet ki kellett vonni a forgalomból – emelte ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a záró eredmények értékelésekor.

A 2019. évi tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés részletes eredményeiről a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás:
AM Sajtó


Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >