Vissza

Jogosult erdészeti szakszemélyzet általános továbbképzés és vizsga

Jogosult erdészeti szakszemélyzet általános továbbképzés és vizsga

Az erdészeti szakirányítói névjegyzékben szereplő erdészeti szakszemélyzet számára a 71/2010. (V.13.) FVM rendelet 7. § (1) a) pontja szerinti jogosult erdészeti szakszemélyzeti továbbképzést 2019. áprilistól kezdődően távoktatásos formában rendezzük meg.

Az év folyamán összesen három képzés indul. Az érintett szakszemélyek az alábbi képzés és vizsga időpontok közül választhatnak.

A 2019. 3. számú jogosult erdészeti szakszemélyzeti képzésre a jelentkezés elkezdődött. A képzésre jelentkezni 2019. szeptember 27. (péntek) 12:00-ig lehet.

 

Képzés időtartama

Vizsga

2019.1.

április 8. – május 5.

május 7. (kedd)

2019.2.

június 3. – június 30.

július 2. (kedd)

2019.3.

szeptember 30. – október 27.

október 29. (kedd)

A képzés a Nébih távoktatási portálján keresztül valósul meg. A tananyagot a képzés ideje alatt önállóan kell feldolgozni.

 • Információ a képzésről

  Tájékoztatjuk a képzésre jelentkezőket, hogy szervezeti átalakulás miatt a jogosult szakszemélyzeti képzést és vizsgát a Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya bonyolítja le. A képzés lebonyolításában együttműködő partner a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A képzés a NÉBIH távoktatási portálján keresztül valósul meg.

  A képzésre jelentkezők a kurzus első napján e-mailben kapják meg a távoktatási felületre történő belépéshez szükséges felhasználó nevet és jelszót. A kötelező tananyagot témakörökre bontva lehet végignézni. A képzés akkor tekinthető teljesítettnek, ha a résztvevő minden témakörhöz tartozó tananyagot megnézett. A rendszer regisztrálja a tananyag feldolgozási szintjét. A képzés akkor tekinthető teljesítettnek, ha a résztvevő minden témakörhöz tartozó tananyagot megnézett. A tananyag és az oktatási segédletek az oktatási felületről letölthetők és nyomtathatók.

  A képzés ideje alatt felmerülő kérdéseket a Nébih távoktatási portáljához kapcsolódó erdeszeti-szakszemel@nebih.gov.hu e-mail címen fogadjuk.
 • Vizsga

  A vizsgán a személyes megjelenés kötelező! A vizsga során a távoktatás portálon felelet-választós tesztkérdésekre kell válaszolni. A vizsga időtartama 120 perc. A kérdések a tananyagban található szakmai fogalmakra kérdeznek rá, illetve az alapnyomtatványok helyes kitöltését kérik számon.

  A vizsgán kézzel írott jegyzet, a távoktatási portálról letöltött, kinyomtatott előadások anyaga és nyomtatott jogszabály szöveg használható. Elektronikus segédeszközök (saját számítógép, telefon) használata nem megengedett!

  A vizsga eredménye a vizsga végén, a helyszínen kihirdetésre kerül.

  A tanfolyam megszervezése és lebonyolítása a 71/2010. (V.13.) FVM rendelet szerint készült vizsgaszabályzat alapján történik. A továbbképzésen való részvételről és a vizsga teljesítéséről az erdészeti hatóság külön-külön tanúsítványt állít ki. Mindkét tanúsítvány a vizsgát követően, személyesen kerül kiosztásra.
 • Részletek a 2019. szeptember 30. – október 27. között szervezett képzésről

  Távoktatásos képzés időtartama: 2019. szeptember 30. – október 27.

  Vizsga ideje: 2019.  október 29. (kedd)

  A vizsga 24 fős csoportokban történik. A 60 főnél nagyobb létszámú kurzus esetén 2. vizsganap 2019. október 30. (szerda)

  A csoportbeosztástól függően a vizsga pontos időpontjáról minden résztvevőt külön e-mailben értesítünk a képzés indításakor.

  Vizsga helyszíne: Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.

   

  Vizsgahelyszín megközelítése tömegközlekedéssel:
  Széll Kálmán tér felöl 139-es autóbusz (Nagyszeben út megállóhely)
  Kelenföldi vasútállomás és metró megállóból 8E busszal (Nagyszeben út megállóhely)

   

  A távoktatásos képzésre és a vizsgára jelentkezni kizárólag a Nébih honlapján elhelyezett űrlapon lehet. A jelentkezés elfogadásáról visszaigazoló e-mailt küldünk.

  Nem kell részt vennie a továbbképzésen annak a jogosult erdészeti szakszemélyzetnek, aki a képzést 2011-2018. években már teljesítette!

  Jelentkezési lap elérhetősége: https://portal.nebih.gov.hu/jogosult-erdeszeti-szakszemelyzeti-kepzes

  A jelentkezők elfogadott névsora a továbbképzés időpontját megelőzően a Nébih honlapján is közzétételre kerül.

  Felhívom a figyelmet, hogy a továbbképzésre csak az erdészeti szakirányítói névjegyzékben nyilvántartott szakszemélyzet jelentkezhet!

  A távoktatásos képzésen és a vizsgán való részvétel a 2 év szakmai gyakorlatot teljesítő, illetve a közeljövőben teljesítő és a jogosult státuszt kérelmező szakszemélyzetnek lett meghirdetve.

  Felhívom a szakszemélyzet figyelmét arra, hogy a 71/2010. (V.13.) FVM rendeletben előírt kétéves szakmai gyakorlatot a rendelet 2. § (4) bekezdése értelmében erdészeti szakszemélyzetként történő foglalkoztatás időtartama alatt vagy erdészeti igazgatási munkakörben lehet megszerezni. A szakszemélyzetként történő foglalkoztatás időtartamát az erdészeti szakirányítói névjegyzékben történő nyilvántartásba vétel időpontjától kell számítani.

  Amennyiben a képzésre jelentkező a tanfolyam elvégzésében akadályoztatva van, a képzést a vizsgát megelőző napig lemondhatja és az NFK törli a vizsgázók névsorából.A vizsgaszabályzat 14. § (1) bekezdése alapján az általános továbbképzés díja – amely magában foglalja a továbbképzés keretében tehető vizsga díját - a mindenkori erdővédelmi járulékalap 20 %-a, azaz jelenleg 20.000 Ft.

  A jelentkezés visszaigazolása után a Nemzeti Földügyi Központ postán küldi ki a továbbképzés díjáról szóló számlát. A vizsgadíjat postai, illetve banki átutalással lehet kiegyenlíteni a Nemzeti Földügyi Központ számlájára.

  Nemzeti Földügyi Központ fizetési számlája: 10032000-00358688-00000000

  A befizetéskor az átutalás vagy a csekk közlemény rovatában a postán kapott számla azonosítóját és „erdészeti szakszemélyzet továbbképzés” megnevezést kell feltüntetni. A vizsgadíjat legkésőbb 2019. október 25-ig kérjük megfizetni.

  A továbbképzéssel kapcsolatos kérdések az erdeszeti-szakszemel@nebih.gov.hu email címre küldhetőek.

 • Jelentkezés a 2019. 3. számú jogosult erdészeti szakszemélyzet továbbképzésre

  Távoktatásos képzés időtartama: 2019. szeptember 30. – október 27.

  Vizsga ideje: 2019.  október 29. (kedd)

  A vizsga 24 fős csoportokban történik. A 60 főnél nagyobb létszámú kurzus esetén 2. vizsganap 2019. október 30 (szerda).
  A csoportbeosztástól függően a vizsga pontos időpontjáról minden résztvevőt külön e-mailben értesítünk a képzés indításakor.

  Vizsga helyszíne: Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság (1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.)

  Nem kell részt vennie a továbbképzésen annak a jogosult erdészeti szakszemélyzetnek, aki a képzést 2011-2018. években már teljesítette!

  Az erdészeti szakszemélyzet és a jogosult erdészeti szakszemélyzet nyilvántartásba vételének és nyilvántartásból való törlésének, továbbképzésének, szolgálati tevékenységének részletes szabályairól, valamint az erdészeti hatósági és igazgatási feladatokat ellátó személyek szolgálati tevékenységének egyes szabály-arról szóló 71/2010. (V. 13.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdés b) pontja alapján jogosult erdészeti szakszemélyzetként az a természetes személy vehető nyilvántartásba, aki 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti, az erdőgazdálkodást és az erdészeti szakirányítást érintő hatályos jogszabályokról szóló általános továbbképzésen részt vesz és sikeres vizsgát tesz.

  A továbbképzésre csak a Névjegyzékben nyilvántartott erdészeti szakszemélyzet jelentkezhet!

  A továbbképzésen és a vizsgán való részvétel a 2 év szakmai gyakorlatot teljesítő, illetve a közeljövőben teljesítő és a jogosult státuszt kérelmező szakszemélyzetnek lett meghirdetve.

  Felhívom a szakszemélyzet figyelmét arra, hogy a rendeletben előírt kétéves szakmai gyakorlatot a rendelet 2. § (4) bekezdése értelmében erdészeti szakszemélyzetként történő foglalkoztatás időtartama alatt vagy erdészeti igazgatási munkakörben lehet megszerezni. A szakszemélyzetként történő foglalkoztatás időtartamát a Névjegyzékbe történő nyilvántartásba vétel időpontjától kell számítani.

  Az űrlap kitöltése után, a „Küldés” gomb lenyomása után a jelentkezés rögzítéséről szóló tájékoztató e-mailt fog kapni. A jelentkezés elfogadásáról és a továbbképzéssel kapcsolatos részletekről a Nébih Erdészeti Igazgatóság 5 munkanapon belül visszaigazoló levelet küld a jelentkezéskor megadott e-mail címre.