null Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében

Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében

2018. április 3, kedd

Március 19-én operatív egyeztetésen vettek részt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyag kereskedelmi lánc felügyeletért felelős szakemberei Zólyomban. A szlovák társhatósággal való szorosabb együttműködést az indokolja, hogy északi szomszédunk is szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni a faanyagok kereskedelmét illetően. Az egyeztetésen elhangzottakat gyakorlati síkra terelve, már a következő napon ellenőrzést folytattak a hazai és a szlovák szakemberek a közös határszakasz mindkét oldalán.

A jövőbeni szorosabb együttműködés szellemében szerveztek szakmai találkozót Szlovákia és Magyarország faanyag kereskedelmi lánc felügyeletért felelős (EUTR) társhatóságai. A Zólyomban megtartott tanácskozás rávilágított a két ország hatóságainak hasonlóságára, hiszen a határ mindkét oldalán országos hatáskörű ellenőrző szerv biztosítja az azonnali intézkedést az ország bármely részén.

Az EUTR szakemberek tapasztalatai szerint Szlovákiából elsősorban fenyő fűrészáru és tűzifa érkezik nagyobb mennyiségben hazánk északi és keleti részébe, de számottevő a Románia irányába történő továbbszállítás is. Az egyeztető megbeszélés létrejöttét az is sürgette, hogy a határ magyar oldalán olyan szlovák faanyag kereskedelmi lánc szereplők kerültek a magyar EUTR hatóság látóterébe, akikkel kapcsolatban korábban már a szlovák rendőri szervek is vizsgálatot kezdtek.

Az illegális fakitermelésben és kereskedelemben működő személyek bevett gyakorlata, hogy az egyik országban kitermelt fát a másik országban értékesítik, remélve, hogy az ellenőrző hatóságok a másik országból származó iratok alapján nehezebben tudják ellenőrizni a faanyag származását.

A szomszédos hatóságok szakértői az egyeztető megbeszélésen a kölcsönös adatcserében, valamint az összehangolt ellenőrzésekben állapodtak meg, mivel mindkét országban kiemelt cél a fogyasztók és a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, kereskedők érdekeinek védelme. A workshop eredményeként a Nébih ellenőrei és a szlovák kollégák már a találkozót követő napon, azaz március 20-án ellenőrzést folytattak a közös határszakasz mindkét oldalán, illetve további közös ellenőrzések időpontjait és helyszíneit is egyeztették.

Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >