null Faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzés

Faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzés

2017. április 19, szerda

Éves EUTR ellenőrzési tervek, valamint a jogkövetkezményeket megállapító döntések közzététele.

A NÉBIH az uniós és a hazai jogszabályi előírások, valamint a korábbi évek ellenőrzési tapasztalatai alapján készíti el a faanyag kereskedelmi lánc felügyeleti tevékenysége alapjául szolgáló éves ellenőrzési tervet. 

Az éves ellenőrzési terv készítését és rendszeres felülvizsgálatát a vonatkozó uniós szabályozás kiemelten fontos követelményként határozza meg, annak végrehajtását hazánkon az Európai Bizottság rendszeresen számon kéri. A hazai jogszabályok közül a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos eljárás, bejelentés, adatszolgáltatás, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló 414/2017. (XII. 18.) Korm. rendelet 4. § határozza meg az ellenőrzési terv tartalmi követelményeit.

A NÉBIH a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzésének átláthatóságát kívánja biztosítani, ezért a faanyag kereskedelmi lánc szereplők piaci magatartásának ellenőrzésére vonatkozóan elkészített éves ellenőrzési tervet a honlapján közzé teszi.

Az ellenőrzési terv végrehajtása közvetlenül hozzájárul a faanyag kereskedelmi lánc szereplők jogkövető piaci magatartásának kialakulásához, hosszútávon pedig egy olyan stratégiai eszköz, amelynek alkalmazásával az erdőgazdálkodás szakmai és gazdasági folyamataiban az átláthatóságot, rendezettséget és a „jó gyakorlatok” elterjedését előmozdító pozitív változásokat érhetünk el. 

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 90/L. § (1) bekezdés alapján a NÉBIH a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos jogkövetkezményeket megállapító jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható határozatának vagy végzésének kivonatát a honlapján közzéteszi, amennyiben az ellenőrzések során mulasztást vagy jogszabálysértést állapít meg.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >