null Ezentúl háromévente kötelező a növényvédelmi permetező gépek műszaki felülvizsgálata

Ezentúl háromévente kötelező a növényvédelmi permetező gépek műszaki felülvizsgálata

2019. július 30, kedd

A napokban módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet. Az új előírások értelmében a jövőben kötelező lesz a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. Cikkünk elsősorban azoknak szól, akik gépvizsgáló állomást üzemeltetnek vagy a jövőben annak indítását tervezik.

A 2009/128/EK irányelv alapján a hivatásos felhasználásban alkalmazott, peszticid kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat rendszeres időközönként műszaki vizsgálat alá kell vetni. A vizsga új gép esetében legkésőbb a gyártástól számított ötödik évben, míg használt gépeknél háromévente kötelező. Az előírás alapvetően az árutermelésben és szolgáltatásban használt gépekre vonatkozik.

A fenti irányelv alapján módosított jogszabály (43/2010 FVM rendelet) 35.§-a szerint növényvédelmi gépek felülvizsgálatára az jogosult, aki

  • mezőgazdasági gépészmérnök vagy növényorvos végzettséggel rendelkezik,
  • szerepel a Nébih nyilvántartásában és
  • a Nébih által szervezett alapképzésen, valamint az ötévenkénti továbbképzésen részt vesz, vagy a képzéseken részt vett személyt alkalmaz.

A rendelet 48. § (3) bekezdése átmeneti rendelkezéseket tartalmaz annak érdekében, hogy a növényvédelmi gépek felülvizsgálata mielőbb megkezdődhessen és, hogy a jelenlegi és a jövőbeli felülvizsgálati gyakorlat közötti átmenet zökkenőmentes legyen.

Eszerint növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatát a kötelező alapképzés, és vizsga hiányában az első alapképzés elindulásáig, de legkésőbb 2019. december 31-éig a már létező felülvizsgáló állomások továbbra is végezhetik, az újak pedig megkezdhetik, amennyiben kérik a Nébih-nél a nyilvántartásba vételüket. A regisztrált vizsgáló állomásokról a Nébih nyilvántartást vezet, melyet honlapján fog közzé tenni.

Fentiek alapján kérjük azokat a szervezetek, amelyek a jövőben rész kívánnak venni a permetező gépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálatában, hogy az itt található nyomtatvány kitöltésével jelentkezzenek a Nébih-nél nyilvántartásba vétel céljából.

A felülvizsgálatot végzők alapképzési és továbbképzési tematikáját a Nébih hagyja jóvá. Az alapképzés vizsgával zárul. Az eredményes vizsgáról, továbbképzés esetén a képzésen való részvételről a továbbképzést szervező Nébih tanúsítványt állít ki. A felülvizsgálat végzésére jelentkezők az alapképzésre az itt található jelentkezés lap kitöltésével jelentkezhetnek.

A növényvédelmi gépek felülvizsgálatáról szóló jegyzőkönyv mintája hamarosan elérhető lesz a Nébih weboldalán. A felülvizsgálaton megfelelt növényvédelmi gépen tanúsító matricát kell elhelyezni. Fontos, hogy használt növényvédelmi gép kereskedelmi értékesítés során csak úgy adható át a végfelhasználónak, ha az a felülvizsgálaton megfelel és az erről szóló tanúsító matrica a használt növényvédelmi gép értékesítésének időpontjától számított három évig érvényes.

A vizsgára jelentkezni kívánó szolgáltatók kísérjék figyelemmel a Nébih honlapján megjelenő információkat.

A kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton a 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. vagy a 1506 Budapest Pf. 57. címre kell elküldeni.

Kapcsolódó jogszabály:

  • 43/2010 FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről
  • 35/2019. (VII. 15.) AM rendelet a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról
  • Az Európai Parlament és a Tanács a peszticidek fenntartható használatának elérését célzó közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról szóló 2009/128/EK irányelve

A jogszabályok hatályos változatát a https://njt.hu/ és az https://eur-lex.europa.eu oldalon olvashatják.

Letölthető nyomtatványok:
1. melléklet Kérelem nyilvántartásba való vételre különvett
2. melléklet Jelentkezési lap alapképzésre


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >