null Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt

Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt

2018. november 28, szerda

2018. november 2-án zárult az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) törökországi élelmiszerbiztonsági intézményfejlesztési (Twinning) projektje. A közel három évig tartó magyar-francia-török együttműködés eredményeként létrejött projektet 2 millió euróval támogatta az európai uniós előcsatlakozási alap.

A „Kapacitásépítés az élelmiszer- és takarmánybiztonság területén az európai uniós elvárásoknak megfelelően, a közegészségügy színvonalának emelése érdekében” nevet viselő program elsődleges célja az volt, hogy az Európai Uniós tagságra pályázó Törökország eredményeket érjen el az élelmiszerbiztonság és a közegészségügy javításának területén. Ugyanakkor a résztvevő országok szakértői segítséget nyújtottak az ázsiai ország állami szerveinek az EU harmonizáció, az EU követelményeknek való megfelelés tekintetében is.

A magyar szakemberek törökországi jelenléte mellett, a hazai partnerintézmények számos magyarországi tanulmányutat is szerveztek. Ezek során több mint hatvan török szakértőnek nyílt lehetősége arra, hogy megismerje a magyar élelmiszer-biztonsági rendszer felépítését és szakmai alapjait.

Az agrártárca ezzel folytatta sikeres Twinning tevékenységét, a most lezárult program az elmúlt évek tizenegyedik eredményes ikerintézményi projektje.

Forrás: AM Sajtó


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >