null December közepétől változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék

December közepétől változnak a szőlő-gyümölcs szaporítóanyag címkék

2019. augusztus 8, csütörtök

Új típusú címkék szerepelnek majd 2019. december 14-től a szőlő-gyümölcs szaporítóanyagokon. A címkéken ezentúl – az eddigi adatokon kívül – fel kell tűntetni az Európai Unió zászlóját, valamint a „Növényútlevél/Plant Passport” feliratot is. Az előírás az elemek elhelyezését is pontosan meghatározza.

Változik a növényútlevélre vonatkozó uniós szabályozás, amely érinti a szaporítóanyag-címkék tartalmát és formátumát.  Az új rendelkezés a Nébih által kiállított hatósági, valamint a termelői címkékre egyaránt vonatkozik. A hivatal az őszi értékesítési idénytől a jogszabály szerinti szőlő és gyümölcs szaporítóanyagoknál biztosítja a megfelelő tartalmú és formátumú címkét.

A hatóság ugyanakkor felhívja a C.A.C. kategóriájú gyümölcs szaporítóanyagok és a Nébih engedélyével rendelkező szőlő szaporítóanyagok esetében termelői címkét készítő és beszerző termesztők figyelmét, hogy legkésőbb december 14-től ők is gondoskodjanak az EU rendeletnek való megfelelésről. A hivatal felügyelői a forgalmazási időszakban az előírás betartását a lerakati, illetve a késztermék szemlék során ellenőrizni fogják.

A témában további információk olvashatók cikkünkben: https://portal.nebih.gov.hu/-/december-kozepetol-eu-s-zaszlo-is-szukseges-a-szolo-gyumolcs-szaporitoanyag-cimkekre

Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >