null Az intézkedési tervek elkészítésével lezárult a NÉBIH ellenőrzése

Az intézkedési tervek elkészítésével lezárult a NÉBIH ellenőrzése

2016. január 22, péntek

A NÉBIH ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által feltárt hiányosságok megszüntetésére az ellenőrzött szervezetek vezetői elkészítették intézkedési tervüket. Az intézkedési tervek összhangban voltak az ÁSZ jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal, javaslatokkal.

Az ÁSZ a NÉBIH 2008-2013 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodását ellenőrizte. Az ellenőrzés megállapításai alapján a földművelésügyi miniszternek és a NÉBIH elnökének javaslatokat fogalmazott meg a feltárt hiányosságok megszüntetésére.


Az ÁSZ a NÉBIH elnökének javasolta, hogy intézkedjen a belső szabályozásokkal, a kockázatkezelési rendszer kialakításával és működtetésével, a belső és külső ellenőrzések alapján készített intézkedési tervek végrehajtásával kapcsolatban. A gazdálkodás folyamatában a gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi követelményeket alakítsák ki és alkalmazzák. Továbbá intézkedjenek az operatív gazdálkodási jogkörök működtetésében, az intézményi hatáskörű előirányzat-változtatásoknál, a leltározás szabályozásánál és végrehajtásánál, az eszközök üzemeltetésre, kezelésre történt átadásánál, valamint a bérbeadásnál feltár hiányosságok megszüntetésére.


A földművelésügyi miniszternek javasolta, hogy intézkedjen az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásra irányuló ellenőrzések elvégzése érdekében.

A számvevőszékről szóló törvényben foglalt kötelezettségüknek megfelelően a földművelésügyi miniszter és a NÉBIH elnöke a jelentésben foglalt megállapításokhoz, javaslatokhoz elkészítették az intézkedési tervüket. Az ÁSZ az intézkedési terveket értékelte, amely alapján azok kiegészítését, javítását kérte. A módosított intézkedési terveket az ÁSZ alkalmasnak ítélte a feltárt hiányosságok megszüntetésére.


Az ÁSZ az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását a számvevőszékről szóló törvényben foglaltakkal összhangban utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.


A NÉBIH-nél végzett ellenőrzésről készített jelentést elérhetik itt az ÁSZ honlapján.

Forrás: ÁSZ


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >