null Az európai kőriseket is fenyegeti a karcsúdíszbogár terjeszkedése

Az európai kőriseket is fenyegeti a karcsúdíszbogár terjeszkedése

2018. november 30, péntek

A közelmúltban Oroszország ukrán és belarusz határainak közelében is kimutatták a kőrisrontó karcsúdíszbogár (Agrilus planipennis) jelenlétét. Az erdők, parkok kőrisfáit fenyegető, igen kártékony rovar a határon átnyúló, összefüggő erdőségekben elkerülhetetlenül terjeszkedik délnyugat felé. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megelőző jelleggel már 2012-ben megkezdte a kártevő esetleges jelenlétének országos felderítését, de szerencsére eddig még nem tapasztalták annak jelenlétét.

Az eredetileg Kelet-Ázsiában honos kőrisrontó karcsúdíszbogár természetes terjedése révén immár egyre növekvő területen fenyegeti az erdők, parkok kőrisfáit és a fafeldolgozó ipart. A fák kérge alatti szövetekben táplálkozó lárvája, kacskaringós járataival jelentős kártételt okoz. A karantén károsítót a faanyag kereskedelem útján hurcolták be például Észak-Amerikába, ahol ez idáig több tízmillió kőrisfa pusztulását idézte elő. A kőrisrontó karcsúdíszbogár jelenlétét nemrégiben Oroszország ukrán és belarusz határainak közelében is kimutatták, ahonnan az összefüggő erdők révén továbbterjeszkedhet délnyugat felé, így veszélyeztetve a hazai faállományokat is.

A rovar bekerülése az Európai Unió kőrisfa-állományaiba elkerülhetetlennek tűnik, ezért az addig rendelkezésre álló időszakot fel kell használni a hosszú távú védekezésre történő felkészülésre. Ennek során kísérleteket kell végezni a lehetséges természetes ellenségekkel, a növényvédő szerekkel, valamint törekedni kell ellenálló kőrisfajták nemesítésére. A cél az, hogy megelőzzük az amerikaihoz hasonló mértékű kőrispusztulást.

A Nébih már 2012-ben beindította a kártevő esetleges jelenlétének országos felderítését. A szakemberek egyelőre nem tapasztalták a kőrisrontó karcsúdíszbogár megjelenését hazánkban. Emellett, az importtal járó növény-egészségügyi kockázatok felmérése érdekében, a hatóság 2014-ben bevezette az ukrán tűzifa ellenőrzését is a záhonyi határkirendeltségen. Az eddigi tapasztalatok szerint ez jelenleg csekély kockázatot jelent, mivel a több mint tizenötezer tűzifa szállítmánynak kevesebb, mint 1%-a volt kőris, és azok túlnyomó többsége is a károsítótól még mentesnek ismert Kárpátaljáról érkezett.

Nemzetközi konferencia a kőrisfák védelmére történő felkészülés érdekében

A kőrisrontó karcsúdíszbogár jelentette probléma széleskörű megvitatását tette lehetővé az OECD által, 2018 októberében, Bécsben megszervezett konferencia. A szakmai tanácskozáson 27 ország 83 képviselője vett részt azzal a céllal, hogy a már fertőzött térségek (Oroszország, USA, Kanada) szakértői megoszthassák tapasztalataikat a kőrisrontótól jelenleg még mentes országok kutatóival, erdészeti és növényegészségügyi hatósági szakembereivel. A konferencia résztvevői egyebek mellett megismerhették a Nébih saját kezdeményezésű programját és annak eredményeit is.

Az esemény programjáról, valamint a témával kapcsolatos további információkról a rendezők honlapján tájékozódhatnak.

Kapcsolódó anyagok:
A konferencián bemutatott poszter – angol változat
A konferencián bemutatott poszter – magyar változat


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >