null Átfogó faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzést tartott a Nébih a Dél-Dunántúlon

Átfogó faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzést tartott a Nébih a Dél-Dunántúlon

Átfogó faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzést tartott a Nébih a Dél-Dunántúlon
2018. szeptember 27, csütörtök

Újabb átfogó ellenőrzési akciót hajtott végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege. Az illegális faanyag-kereskedelemmel foglalkozó erdészeti felügyelők szeptember elején, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóságával együttműködve, kétnapos akció során ellenőrizték a hazánk felé irányuló fatermék-szállítmányokat a drávaszabolcsi határátkelőhelyen. Ezt követően a kiemelt forgalmat bonyolító átvételi pontokon – ipari felhasználók, feldolgozó üzemek –, valamint tűzifatelepeken végezték a fatermék-szállítmányok és készletek átvizsgálását.

A határátkelőhelyen az EUTR ellenőrök a belépésre jelentkező szállítmányok árukísérő okmányait, a szállított fatermékek legális eredetét vizsgálták, illetve a termékek fajtáit és az azokat alkotó fafajokat vetették össze az okmányok tartalmával. A nemzetközi szállításban szokásos árukísérő dokumentumokon túl a magyar jogi szabályozás – a hazai kereskedők érdekeit is szem előtt tartva – a külföldről behozott fatermékek esetében egy kiegészítő exportőri nyilatkozat csatolását is előírja. Ebben a külföldi partnernek nyilatkoznia kell arról, hogy az eladott fatermék nem illegális fakitermelésből származik.

Az ellenőrzések ideje alatt jelentős mennyiségű faapríték érkezett az országba, kisebb mennyiségben tűzifa és fűrészipari melléktermék. A hazai importőrök jelentős része mostanra kellően tájékozott a jogszabályi előírások tekintetében és igyekszik is betartani azokat. Ennek ellenére a kisebb hiányosságok még mindig általánosnak mondhatóak. Egy esetben hiányzott például a szállítmányt kísérő exportőri nyilatkozat, egy másiknál pedig az exportőri nyilatkozat és a szállítmányt kísérő dokumentumok adatai nem egyeztek a szállított tűzifa fafajaival. Ez utóbbi olyan súlyos jogsértés, amely miatt a hatóság a szállítmányt visszairányította a feladó országba.

Az erőműbe és a fafeldolgozóba irányuló szállítmányok esetében azt tapasztalták a Nébih ellenőrei, hogy a vizsgált fuvarok hetven százaléka rendben lévő és befogadható faterméket tartalmaz. Sajnálatos módon azonban az ellenőrök itt is találtak olyan szállítmányokat, amelyeknél az árukísérő okmányokon szereplő és a ténylegesen szállított faanyag nem felelt meg egymásnak, így az szakemberek ezek esetében is visszafordították a tehergépjárműveket a külföldi feladási címre. Egy belföldi szállítás során a szállítójegy olyan hiányosan volt kitöltve, hogy a faanyagot visszaszállították a felrakodási helyszínre, majd ott hatósági zár alá került.

Az akció a Baranya és Tolna megyei faanyag-kereskedelemmel foglalkozó személyek és vállalkozások telephelyeinek szúrópróbaszerű ellenőrzésével zárult. A telephelyeken elsősorban azt vizsgálta a Nébih, hogy mennyire nyomon követhető a telepen tárolt és az onnan eladott fatermékek forgalma, a vásárlók részére megfelelő mennyiségű és a meghirdetett fafajú tűzifát adnak-e el. A szakemberek minden esetben találtak szabálytalanságokat, melyek alapján 11 hatósági eljárást indítottak, ugyanakkor egyetlen telephely működését sem kellett azonnali hatállyal betiltaniuk.

A faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzések során feltárt jogsértéseket részletes adatbázisa elérhető a Nébih honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek


Friss hírek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. április 15, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >