Vissza

A spárga

A spárga

A spárga
2019. április 20.

Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.

A spárga Európában és Ázsiában őshonos növény, vad változatát már az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották. Tudatosan termeszteni a XV-XVI. század körül kezdték, üzemi termesztése pedig csak a XX. század elejére alakult ki.

 A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a „spárgasípot” fogyasztjuk („asparagos” görögül fiatal hajtást (is) jelent), ami lehet fehér vagy zöld. Rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 cm-t is naponta, tehát gyakran kell szedni és mivel nagy a víztartalma, ezért azonnal hűteni kell, nehogy megfonnyadjon. A spárgát szedés vagy vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, szükség esetén nedves ruhába csavarva, egy-két napig hűtőszekrényben eltartható.

A jó minőségű spárgasíp kemény, nem fonnyadt, egységes színű (enyhén lilás lehet a fejnél), egyenletesen vastag, nem fás, lehetőleg egyenes, a fej szorosan zárt, a hajtás nem kinyílott. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.

Az előkészítést úgy kezdjük, hogy a síp alsó végéből 2-3 cm-t vágjunk le, mert ez az alsó rész általában túl rostos. Ezután a fehér spárgát hosszában éles késsel vagy zöldséghámozóval meg kell hámozni, a fej alól kiindulva (a fejet nem kell, az mindig zsenge). A zöld spárgát nem kell hámozni, legfeljebb az alsó részét, ezután mehet a főzővízbe. Az enyhén sós-cukros vízben kis lángon, lefedve főzzük a spárgát, a zöldet kb. 5 percig, a fehéret kicsit tovább, 8-10 percig. A spárgát lehet még vajon párolni, sőt Spanyolországban grillezni is szokták, számtalan recept található az interneten vagy szakácskönyvekben.

Friss hírek

Több mint 2,2 tonna növényvédő szert foglalt le a Nébih
2019. október 17, csütörtök

Több mint 2,2 tonna növényvédő szert foglalt le a Nébih

Maradék nélkül a fenntarthatóbb élelmiszerfogyasztásért
2019. október 16, szerda

Maradék nélkül a fenntarthatóbb élelmiszerfogyasztásért

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih
2019. október 14, hétfő

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

A hétvégén indulnak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői
2019. október 9, szerda

A hétvégén indulnak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői

Önkéntes kivonást kezdeményezett a HARIBO
2019. október 9, szerda

Önkéntes kivonást kezdeményezett a HARIBO

Ismét szállítható Szerbiába a friss sertéshús Magyarországról
2019. október 5, szombat

Ismét szállítható Szerbiába a friss sertéshús Magyarországról

Plakátok tájékoztatják a látogatókat a budai erdőkben
2019. október 4, péntek

Plakátok tájékoztatják a látogatókat a budai erdőkben

Széleskörű német kolbászvisszahívás
2019. október 3, csütörtök

Széleskörű német kolbászvisszahívás

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. október 1, kedd

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Élelmiszerbiztonsági helyzetkép az Európai Unióban: elkészült a 2018-as RASFF jelentés
2019. szeptember 30, hétfő

Élelmiszerbiztonsági helyzetkép az Európai Unióban: elkészült a 2018-as RASFF jelentés

ASP-t igazolt a Nébih Pest megyében talált vaddisznó hullákban
2019. szeptember 29, vasárnap

ASP-t igazolt a Nébih Pest megyében talált vaddisznó hullákban

Első ízben ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet
2019. szeptember 27, péntek

Első ízben ítélték oda a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet

Hatékonyabb információcserére törekszik a Nébih és a Központi Statisztikai Hivatal
2019. szeptember 26, csütörtök

Hatékonyabb információcserére törekszik a Nébih és a Központi Statisztikai Hivatal

Szorosabb együttműködés kezdődik a Nébih és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület között
2019. szeptember 20, péntek

Szorosabb együttműködés kezdődik a Nébih és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület között

Formaldehid kioldódás kínai kávésbögréből
2019. szeptember 18, szerda

Formaldehid kioldódás kínai kávésbögréből

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében
2019. szeptember 13, péntek

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap indult az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében