Vissza

71 esetben indított hatósági eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben

74 esetben indított hatósági eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben

74 esetben indított hatósági eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben
2018. július 5.

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (243) forgalmazójának tevékenységét górcső alá vették, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. A tapasztalt szabálytalanságok miatt 74 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek, továbbá élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.

14 budapesti piac 222 forgalmazójánál – kereskedőknél és őstermelőknél – összesen 1909 zöldség-, illetve gyümölcstétel vizsgálatát végezték el a Nébih szakemberei az elmúlt három hónapban. A helyszíni bejárás rendkívül vegyes tapasztalatokkal zárult. A feltárt szabálytalanságok miatt 74 esetben indult hatósági eljárás, ebből 70 esetben figyelmeztetésben részesítették az ellenőrzött forgalmazót, 4 esetben – jellemzően a súlyos, minőséget érintő hibák miatt – az ellenőrök megtiltották a kifogásolt tétel további forgalmazását és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.

A szemle rámutatott, hogy a piacok infrastruktúrája jó, általánosságban tiszták, könnyen megközelíthetők, nyitva tartásuk azonban kevésbé ideális a dolgozók számára, hiszen hétköznap általában 16 órakor bezárnak. Ezzel is magyarázható, hogy a friss zöldség-gyümölcs áruk forgalma jelentős részben az élelmiszerláncok üzleteibe helyeződött át, míg a piaci kiskereskedők kínálatára hétköznapokon kisebb az igény.

Jellemző, hogy egy-egy kereskedő ugyanazon a piacon belül általában több (2-5) standon árusítja a termékeit, ennek következtében az ár többnyire kiegyenlített, a kínálat és a minőség pedig kielégítő. Általános probléma azonban a kötelező jelölések (származási ország, minőségi osztály, fajta stb.) hiánya, különösen az import árucikkek esetében. Gyakran előfordul a vásárlók tudatos megtévesztése is: ilyenkor a külföldi árut az eredeti csomagolásból kiszedve, a pulton ömlesztve vagy rekeszből kínálják, hamisan sugallva ezzel a termék magyar eredetét.

Érdekes trend, hogy a belvárosi vásárcsarnokokban a vendéglátás és a gourmet termékek forgalmazása megnövekedett, szinte teljesen kiszorítva onnan a hagyományos zöldséges, gyümölcsös standokat. Az őstermelők is inkább a külváros nagyobb piacain jelennek meg. Tekintve, hogy az őstermelői áruval szemben nagy a vásárlói bizalom, fontos az őstermelői és a kiskereskedői standok egyértelmű megkülönböztetése, ami a gyakorlatban nem feltétlenül valósul meg. Nemcsak a kistermelők igyekeznek azonban hasonulni az őstermelőkhöz, de őstermelői részről is előfordul, hogy a saját termelésű áru mellett vásárolt termékek továbbértékesítésével bővítik a kínálatot. Az ilyen visszaélések kiszűrése nehéz, ezért ezekben az esetekben a piaci ellenőrzést termőhelyi szemle is követheti.

Az ellenőrzések során tipikus hibának bizonyultak az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos szabálytalanságok (pl. otthonhagyott vagy lejárt igazolvány, alkalmazott árusít). Mivel a mulasztások jelentős része tájékozatlanságból vagy hanyagságból eredt, az ellenőrök törekedtek a szabályok egyértelmű elmagyarázására és minden ellenőrzött részére írásos tájékoztatót adtak át, amely a kötelező jelölésre és az őstermelői árusításra vonatkozó legfontosabb előírásokat foglalta össze.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
illusztrációs képek tömörítve
Tájékoztató a zöldségek-gyümölcsök jelöléséről, árusításukhoz szükséges bizonyos kötelezettségekről (pdf)

 


Piacellenőrzés folyamatát bemutató illusztráció



Friss hírek

Tájékozató gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásához
2020. február 26, szerda

Tájékozató gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásához

A horgászok segítségét kéri a Nébih Állami Halőri Szolgálata
2020. február 24, hétfő

A horgászok segítségét kéri a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Elismert tenyésztő szervezetek
2020. február 21, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Önkéntes kivonást kezdeményezett a FrieslandCampina
2020. február 21, péntek

Önkéntes kivonást kezdeményezett a FrieslandCampina

A növényvédő szerek csoportosítása a hatóanyag és a növény kapcsolata szerint
2020. február 19, szerda

A növényvédő szerek csoportosítása a hatóanyag és a növény kapcsolata szerint

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz
2020. február 19, szerda

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért
2020. február 18, kedd

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete
2020. február 18, kedd

Már elérhető a 2019-es BIONYOM adatszolgáltatás benyújtási felülete

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa
2020. február 17, hétfő

Új adatokkal frissült az EFSA élelmiszer-fogyasztási adatbázisa

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét
2020. február 13, csütörtök

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih
2020. február 12, szerda

Tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa
2020. február 11, kedd

A rászorulókat segíti majd a lefoglalt, illegális eredetű tűzifa

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya
2020. február 10, hétfő

7 éves a Nébih „Ételt csak okosan!” kampánya

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője
2020. február 7, péntek

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés
2020. január 31, péntek

Újra időszerű a mezei pocok elleni védekezés