null „Vírus 2019”: járványterjedés megakadályozását modellezték az NKE hallgatói

„Vírus 2019”: járványterjedés megakadályozását modellezték az NKE hallgatói

2019. április 18, csütörtök

A Nébih aktív részvételével sikeresen lezajlott április 15-16. között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közös közszolgálati gyakorlata. A „Vírus 2019” fedőnevű gyakorlaton egy, az emberekre és az emlősökre egyaránt veszélyes járvány terjedésének megakadályozását modellezték az egyetem öt karának hallgatói.

Az NKE idei gyakorlatának témája a bioterrorizmus volt. A gyakorlat alaptéziseként az ország két megyéjében egy kórokozó ismeretlen törzse pusztította az állatállományt, ami emberekre is veszélyt jelentett, több esetben súlyos megbetegedést is okozott.

A Nébih szakemberei – az egyetemmel fennálló együttműködési megállapodás alapján – már a gyakorlat előkészítésében is szakmai segítséget nyújtottak a szervezőknek. Emellett a hivatal munkatársai a gyakorlat mindkét napján személyesen, külső szakértőként is részt vettek az eseményeken.

A hallgatók a feladat részeként kipróbálhatták a hivatásrendek közötti együttműködést és megismerhették a veszélyhelyzet kihirdetésének előkészítési folyamatát, annak bevezetésével kapcsolatos eljárásokat. Az országos hatáskörű szervek, mint a való életben is, a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság ülésein vettek részt. A Nébih szerepét az Államtudományi és Közigazgatási Kar hallgatóira osztották, akik folyamatosan kapcsolatot tartottak az érintett megyei főállatorvosokkal, de fontos információkat osztottak meg és kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központot „játszó” hallgatóktól is.

Annak kiértékelése, hogy a feladatokat helyesen teljesítették-e, illetve ennek során a megfelelő döntéseket hozták-e a hallgatók, több hónapot fog igénybe venni.

A Nébih az együttműködés részeként a jövőben is részt vesz majd az NKE hallgatóinak ilyen irányú képzésében és felkészítésében.

A gyakorlatról további információk olvashatóak az NKE honlapján: https://www.uni-nke.hu/hirek/2019/04/16/virus-2019-kozos-gyakorlaton-az-nke-hallgatoi

A borítókép forrása: www.uni-nke.hu


Friss hírek

2024. március 28, csütörtök

Elérhetőek az első eredmények: a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére

Március első napján vette kezdetét az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton a húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében rendelt el. A március 17-ig tartó első szakaszban a tavalyi évhez képest többször kellett az élelmiszerbiztonsági felügyelőknek intézkedniük annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra kerülő ételek kivétel nélkül biztonságosak és megfelelő minőségűek legyenek. A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat természetesen ezúttal sem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság – hangsúlyozta az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Tovább >

2024. március 26, kedd

Nyilatkozat a növényvédelmi tevékenység felelőséről

A növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot. Az adatszolgáltatás kötelező jellegű, és a Magyar Államkincstár egységes kérelem benyújtására szolgáló felületén történik.

Tovább >