null Újabb madárinfluenza-kitörések

Újabb madárinfluenza-kitörések

Újabb madárinfluenza-kitörések
2021. december 27, hétfő

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében egy-egy újabb baromfiállományban igazolta a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Nyírbátorban 133 és félezer pecsenyekacsát, Szarvason pedig 12 ezer pulykát kellett ártalmatlanítani a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Az állományokban a megemelkedett elhullás mellett számos egyednél idegrendszeri tünetek léptek fel, mindezek a madárinfluenza megjelenésére utaltak. A Nébih laboratóriuma mindkét esetben megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. 

Az állategészségügyi hatóság már a betegség gyanúja alapján intézkedett az érintett gazdaságokban a baromfik leöléséről és ártalmatlanításáról. A gazdaságok körül a védőkörzet és a megfigyelési körzet kijelölése megtörtént, megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok és azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.

A nemzetközi kereskedelmet érintő információkról és az aktuális járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak az érdeklődők: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

Új nyomtatványokat kell alkalmazniuk a bioüzemanyag, a folyékony bio-energiahordozó és a biomasszából előállított tüzelőanyag termelési értéklánc tagjainak
2022. január 14, péntek

Új nyomtatványokat kell alkalmazniuk a bioüzemanyag, a folyékony bio-energiahordozó és a biomasszából előállított tüzelőanyag termelési értéklánc tagjainak

Az uniós jogharmonizáció érdekében Magyarországon is számos új jogszabályi rendelkezés lépett hatályba 2022. január 1-jén, amelyek közvetlenül érintik a fenntartható bioüzemanyag, a folyékony bio-energiahordozó és a biomasszából előállított tüzelőanyag termelési értéklánc tagjait. Egyebek mellett módosult a fenntarthatósági bizonyítvánnyal kísérhető termékek köre, valamint számos dokumentumtípus kötelező adattartalma.

Tovább >

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján
2022. január 13, csütörtök

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat. A tananyag már elérhető a Nébih honlapján.

Tovább >