null Tűzifát okosan - Láncszereplői kézikönyv és GYIK

Tűzifát okosan - Láncszereplői kézikönyv és GYIK

Az alábbiakban megtalálható a Tűzifát okosan láncszereplők számára készített felhasználói kézikönyv.

Láncszereplői kézikönyv (pdf)

 • Gyakran Ismételt Kérdések


   

  • 1. Nem tudok bejelentkezni a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazásba. A jobb felső sarokban a „Hiba! A felhasználó nincs regisztrálva az EUTR rendszerben! Láncszereplő adatok nem elérhetőek.” üzenetet kapom. Mi lehet a probléma?

   • Ha már van EUTR regisztrációja a hibát az okozhatja, hogy egyik telephelyére sincsen regisztrálva tűzifa értékesítési tevékenység. A Tűzifát csak OKOSAN alkalmazás azokat a telephelyeket jeleníti meg, ahol az alábbi tevékenységek valamelyike rögzítésre került az EUTR regisztrációs rendszerben:

   KN kód

   Megnevezés

   46.71.01

   Tűzifa nagykereskedelme

   47.78.01

   Tűzifa szakosodott kiskereskedelme

   47.99.01

   Fűtőanyag (tűzifa stb.) közvetlen értékesítése, házhozszállítással

    

   Ha a fentiek közül egyik sincsen megadva a telephelyénél, kérjük módosítsa regisztrációját.

   Ha még nincsen EUTR regisztrációja, első lépésben regisztrálnia kell az EUTR rendszerben. A regisztráció elektronikus és ingyenes.  A regisztrációs felület innen indulva találja meg: https://portal.nebih.gov.hu/hu/eutr-szakmai

  • 2. Az egyik telephelyemet látom a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazásban, de a másikat nem, pedig ott is szeretnék tűzifát értékesíteni. Mi lehet a probléma?

   Ellenőrizze, hogy mindkét telephelyénél rögzített-e az EUTR regisztrációs rendszerben tűzifa-kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet. A Tűzifát csak OKOSAN alkalmazás csak azokat a telephelyeket jeleníti meg, ahol az alábbi tevékenységek valamelyike rögzítésre került az EUTR regisztrációs rendszerben:

   KN kód

   Megnevezés

   46.71.01

   Tűzifa nagykereskedelme

   47.78.01

   Tűzifa szakosodott kiskereskedelme

   47.99.01

   Fűtőanyag (tűzifa stb.) közvetlen értékesítése, házhozszállítással

    

   Ha a fentiek közül egyik sincsen megadva a telephelyénél, kérjük módosítsa regisztrációját.

  • 3. Az erdőgazdálkodónak (erdészetnek) nem a lakhelyén, telephelyén, az irodában van az értékesítendő tűzifája, hanem kint az erdőben. Fel kell vinnem az összes ideiglenes farakodót az EUTR regisztrációs felületen, hogy a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazást használjam?

   Ha az értékesítés adminisztrációját (befizetés, számla kiállítás) az erdészet telephelyén végzik, akkor ehhez a telephelyhez javasolt elérhetőségeket megadni és az árusítandó faterméket feltölteni. Ha a tűzifa nem a telephelyen, hanem erdei rakodón áll rendelkezésre, erre vonatkozóan érdemes a Telephely részletek mezőben a megjegyzés rovatot feltölteni. Fontos, hogy a kereső alkalmazás a telephely földrajzi koordinátái alapján ad majd eredményt a vásárlóknak!

  • 4. Erdőgazdálkodó vagyok, és nem rendelkezem EUTR azonosítóval, mert csak az általam használt erdőben kitermelt fát értékesítem, így nem voltam köteles regisztrálni és azonosítót igényelni. Hogyan tudom használni a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazást?

   A Tűzifát csak OKOSAN alkalmazás az EUTR regisztrációs rendszer tevékenység- és telephely-adatait használja. Az alkalmazást az EUTR regisztrációt követően tudja csak használatba venni. A regisztráció elektronikus és ingyenes.  A regisztrációs felület innen indulva találja meg: https://portal.nebih.gov.hu/hu/eutr-szakmai

  • 5. Erdőgazdálkodóként értékesítek tűzifát, nem én szállítok, de meg tudom oldani a szállítást egy fuvarozóval, bejelölhetem-e a szállítást vállalok mezőt?

   Igen, de fontos, hogy a tűzifa értékesítője a vásárló felé Ön maradjon, és a fuvarozó csak szállítási tevékenységet végezzen. Ha a tűzifát a fuvarozó értékesíti a vásárlónak, akkor kereskedőnek minősül, és külön kell regisztrálnia az EUTR rendszerben és a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazásban.