null Túl magas cianid tartalom keserű sárgabarackmagban

Túl magas cianid tartalom keserű sárgabarackmagban

Túl magas cianid tartalom keserű sárgabarackmagban
2018. március 20, kedd

A megengedettnél magasabb cianid tartalom miatt a holland hatóság riasztást adott ki keserű sárgabarackmag étrend-kiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

A Nébih a RASFF-on keresztül értesült róla, hogy a magas cianid tartalmú termékből Magyarországra is érkezett, ezért azonnal felvette a kapcsolatot a hazai forgalmazókkal.

Az érintett termék adatai:

  • A termék neve: Keserű sárgabarackmag
  • Márkanév: PlanetBIO
  • Kiszerelés: 200 g
  • Lot: 0042170-1601
  • Minőség-megőrzési idő: 15.04.2019
  • RASFF referencia szám: 2018.0334

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat.

Az amigdalinról további információk ebben a cikkünkben olvashatóak.

Kép forrása: http://www.zi.gov.si


Friss hírek

Zöldségpalánta előállítói és forgalmazói tevékenység éves bejelentése és a zöldségpalánta leltár megküldése
2021. szeptember 24, péntek

Zöldségpalánta előállítói és forgalmazói tevékenység éves bejelentése és a zöldségpalánta leltár megküldése

A Rendelet alapján a Nébih nyilvántartásban szereplő engedélyes zöldségpalánta előállító és forgalmazó üzemek évente bejelentik a tevékenységüket a Nébih-nek, és megküldik a tárgyévet megelőző év adatait tartalmazó Zöldségpalánta leltárt.

Tovább >

Enyhült a szabályozás a nitrátérzékeny területen gazdálkodók esetében
2021. szeptember 24, péntek

Enyhült a szabályozás a nitrátérzékeny területen gazdálkodók esetében

A nitrátrendelet* módosításának köszönhetően egy hónappal rövidült a trágyázási tilalmi időszak. A kedvezőbb szabályozás elősegíti a nitrátérzékeny területen gazdálkodók termésmennyiségének és -minőségének javítását, ezáltal pozitívan befolyásolja a versenyképességüket, valamint a hazai növénytermesztés eredményességét.

Tovább >