Lovak fertőző kevésvérűsége

null Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 2. – 2015. július

Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 2. – 2015. július

Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről 2. – 2015. július
2015. július 24., péntek

A NÉBIH ÁDI július 20-án FKV szeropozitív eredményt állapított meg két karanténban tartott ló esetében. A lovakat Felsőlajoson (Bács-Kiskun megye) tartják elkülönítve egy az Üllői Lóklinikáról hazaszállított ló miatt. A klinikán kezelt lovat június végén el kellett altatni FKV fertőzöttség miatt, ahogy arról korábban már beszámoltunk. Az újabb pozitív eredmények miatt az állományra vonatkozó forgalmi korlátozás és a három hetenként kötelező vérvétel meghosszabbításra került.

Szintén július 20-án felmerült az FKV fertőzöttség gyanúja szerológiai vizsgálattal egy Ravazdon  (Győr-Moson-Sopron megye) tartott ló esetében. Az állat tartási helyén forgalmi korlátozás van érvényben. A további vizsgálatokról későbbiekben szintén tájékoztatást adunk.

Jelenleg 8 megye (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron) 10 településén (Tiszavasvári, Hajdúszoboszló, Felsőlajos, Fót, Piliscsév, Olaszfalú, Berhida, Vilonya, Vép, Ravazd) és a Lóklinika kólikás istállójában van karantén.


Friss hírek

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban
2021. július 19., hétfő

Házisertés-állományban is megjelent az ASP Németországban

Házisertés-állományban is megerősítették 2021. július 15-én az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a németországi Brandenburg tartományban két sertéstartó gazdaságban, majd ezen eseteket július 17-én egy újabb is követte. A kitöréseket a korábban vaddisznókban megállapított ASP esetek miatti korlátozás alatt álló területeken észlelték. A 2020 szeptemberi első vaddisznó eset óta mostanáig nem volt jelen az ASP a házisertés-állományban Németországban.

Tovább >

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom
2021. július 19., hétfő

A fővárosban és az ország 10 megyéjében megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély a hazai erdő- és mezőgazdasági területek jelentős részén, ezért 2021. július 20-tól (kedd) Budapesten és Magyarország 10 megyéjében visszavonja a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy 9 megyében változatlanul érvényben marad a korlátozás, különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság!

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)