null Pest megye - 74. számú vizsgálat - Általános Iskola Tálalókonyha - Péteri

Pest megye - 74. számú vizsgálat - Általános Iskola Tálalókonyha - Péteri

Pest megye - 74. számú vizsgálat - Általános Iskola Tálalókonyha - Péteri

Pest megye - 74. számú vizsgálat - Általános Iskola Tálalókonyha - Péteri

74. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Általános Iskola Tálalókonyha
(2209 Péteri, Petőfi Sándor utca 27.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1 pont

 

 

Menü: Rántott leves zsemlekockával, Znaimi tokány bulgurral

Fotó: Nem érkezett be fényképfelvétel

Mintavétel ideje: 2019. március 21.

Mintavételi alap: 92 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves

Főzőkonyha neve, címe: Nem érkezett be adat

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Rántott leves zsemlekockával (2,5 dl /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé barnás narancssárga, tetején fűszerpaprikától pirosra színezett, megfelelő mennyiségű, egyenletesen eloszlatott zsírcsepp, kevés zöldfűszerszemcse látható. Sűrítésből eredő, néhány apró lisztcsomót tartalmaz. A levesbetét különböző méretű és alakú, világosabb illetve sötétebb barnára pirított zsemlekocka.
Állomány: Az alaplé a jellegzetesnél hígabb, kevés, a sűrítésből származó lisztcsomót taratlmaz. A levesbetét kellően pirított, a levesben kellően megpuhult.
Illat: A leves jellegtelen, üres, illatában a köménymag dominál, élvezeti értéke minimálisra csökkent. A levesbetét, natúr, jellegtelen, idegen szagtól mentes.
Íz: jellegtelen, a só ízfokozó hatása nem érvényesül, élvezeti értéke minimálisra csökkent. A levesbetét jellegének megfelelő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znaimi tokány bulgurral (50 g + 15 dkg /adag)

Külső megjelenés: A köret sárgás-barnás színű, közel azonos méretű, ovális alakú bulgur. Pergős, néhány csomót tartalmaz, mely villával könnyen szétnyomható. A tokány tetszetős megjelenésű. Drappos szürke színű, jellegének megfelelő sűrűségű szaftban, különböző méreűre és alakúra vágott, jól tisztított sertéshús, néhány sárgarépa, fehérrépa és savanyú uborka kocka látható. Kevés fűszerszemcsét tartalmaz.
Állomány: A bulgur egyenletesen átfőtt, jellegzetesen rugalmas, kellően puha. Nem vizes, nem száraz, nem zsíros.
Illat: A bulgur jellegzetes, tiszta gabona illatú. A tokány kellemesen savanykás, fűszeres, harmonikus. Idegen szagtól mentes.
Íz:

A bulgur jellegzetes, kellemes, harmonikus, tiszta gabonaíz érezhető. A tokány kissé savanykás, telt, a hús a zöldségek és a fűszerzés együttes íze harmonikus. összességében kellemes, aromás, ízletes. idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Anyaghányadnyilvántartás nem érkezett be.

 


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >