null Pest megye – 58. számú vizsgálat – Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyermekkert Tagóvoda

Pest megye – 58. számú vizsgálat – Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyermekkert Tagóvoda

Pest megye – 58. számú vizsgálat – Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyermekkert Tagóvoda

Pest megye – 58. számú vizsgálat – Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyermekkert Tagóvoda

58. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyermekkert Tagóvoda Tálalókonyha
(Budapest, XIII.ker Tüzér utca 62.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS

 

 

Menü: Zöldségleves, Tarhonya, Virsli+Lecsó ragu

 

Mintavétel ideje: 2017. szeptember 28.

Mintavételi alap : 196 adag
 

Főzőkonyha: Kinder F. és Vendéglátó Kft.
4. sz.VIZA Konyha
(1134 Budapest, Vizafogó sétány 2.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Zöldessárga színű, enyhén opálos lében különböző méretűre és alakúra vágott sárgarépa (szecskás), néhány zöldhüvelyű zöldbab, kis karalábé kockák, 1-1 apró karfiolrózsa, illetve brokkoli foszlány, valamint zöldfűszerek.
Állomány: A lé hígan folyó, enyhén opálos, a zöldségek túlfőttek.
Illat: Zöldséglevesre jellemző, tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz: Zöldséglevesre jellemző, ízében a brokkoli íze dominál, kevésbé fűszeres. Tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarhonya, virsli+lecsó ragu ( 18 dkg + 1db + 1dl /adag)

 

Külső megjelenés:

Közel egyenletesen középbarnára pirított, néhány sötétbarna szemet is tartalmazó gépi gyártású tarhonya.

Narancspiros színű, selymesre sűrített mártásban hosszúkásra vágott sárgahúsú paprika és hagymakockák, valamint 1 db, kb. 2 cm átmérőjű egész virsli.

Állomány:

A tarhonya kellően átfőtt, nem szétfőtt.

A mártás enyhén besűrített, az összetevők puhák. A virsli se nem puha, se nem kemény, harapáskor roppanó. Az emészthető műbél nem szétrágható.

Illat:

A tészta jellegzetes gabonaillatú, a mártás lecsóra jellemző, kellemesen fűszeres, enyhén paradicsomos. A virsli gyengén füstös.
Összhatásában kellemes, harmonikus, minden idegen illattól mentes.

Íz:

A tarhonya jellegzetes, tiszta, gabonára emlékeztető.

A ragu lecsóra jellemzően kellemesen fűszeres, enyhén savanykás. A virsli enyhén füstölt, fűszeres.

Az ízek jól kiegészítik egymást, összhatásában kellemes, harmonikus, ízletes étel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >