null Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

57. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha
(2211 Vasad, Bem u. 92.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,1 pont

 

 

Menü: Húsleves, Sóska, krumpli, csirkemell, körte

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. november 9.

Mintavételi alap : 369 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-6 év

Üzemeltető: Vasad Község Önkormányzata
(2211 Vasad, Kossuth L. u. 21.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Húsleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Aranysárga színű, áttetsző, megfelelő mennyiségű zsiradékcseppet tartalmazó alaplében, egyenetlen méretűre és alakúra vágott narancssárga színű sárgarépa, és fehér színű gyökérzöldség és nyomokban főtt apró törtfehér színű húsdarab látható. A zöldségek jól tisztítottak. A levesbetét törtfehér színű cérnametélt.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek és a tészta kellően megfőtt.
Illat: A leves jellemző illata enyhén érződik, a zöldségek illata dominál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A zöldségek íze dominál, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül, de ízletes. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sóska, krumpli, csirkemell ( 2 dl + 10 dkg + 5 dkg /adag)

 

Külső megjelenés: Megfelelő sűrűségű, sóskára jellemző, zöldes színű főzelékalapban apró sóska levél darabok valamint a sűrítésből származó néhány apró tejterméket tartalmazó csomó látható. A főtt burgonya köret világossárga színű, nagyobb, szabálytalan formájúra szeletelt.  1 db jellemző formájú törtfehér színű főtt hússzelet a feltét.
Állomány: A burgonya egyenletesen főtt át, megfelelő puhaságú. A sóskafőzelék jellemző sűrűségű, a sóska a főzelékalapban kellő mennyiségben van jelen, apró, sűrítésből származó csomókat tartalmaz. A főtt hús jellemző állományú, de kissé száraz.
Illat: A burgonya semleges, a főtt burgonya jellemző illatát, a hús tiszta, natúr illatát nem kellően ellensúlyozza az enyhén savanykás illatú, kissé jellegtelen sóskafőzelék. Idegen szagtól mentes.
Íz: A burgonya íztelen, a sóskafőzelék kissé édesebb a kelleténél, nem elég savanykás, a sűrítés íze dominál, a hús tiszta főtt húsra jellemző ízű. A só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körte

Külső megjelenés: Jellegzetes sárga színű, néhol narancsos színárnyalatú , jellemző formájú 1 db körte az menüsorban tálalt gyümölcs. A gyümölcshús jellemző vajszínű.
Állomány: Megfelelő állagú, lédús, jól rágható, roppanós, friss érzetű.
Illat: Jellegzetesen tiszta, idegen szagtól mentes, a gyümölcsre jellemző.
Íz: A gyümölcsre jellemző, telt, aromás, édeskés-savanykás. Idegen íztől mentes.

 


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >