null Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

56. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Idősek Klubja Központi Konyha
(2251 Tápiószecső, Szabadság tér)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,0 pont

 

 

Menü: Gombakrémleves pirított zsemlekockával, Borsos tokány,
sárgaborsófőzelék, Rozskenyér, Szőlő

 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 26.

Mintavételi alap : 235 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-14 év

Üzemeltető: Idősek Klubja –Pápaszecső Polgármesteri Hivatal
(2251 Tápiószecső, Dózsa György út 38.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gombakrémleves pirított zsemlekockával (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Halványbarna színű, hígan folyó lében apróra turmixolt sötétebb barna gombadarabok, zöldfűszer szemcsék és feltehetően ételízesítőből származó narancsos sárgarépadarabok láthatók. Felülete fényes, zsiradékmentes, benne a tejterméket tartalmazó sűrítőanyagből származó fehér szemcsék találhatók. Az inkább különböző kenyérfélékből származó egyenetlen méretűre vágott különböző színárnyalatúra pirított héjas kenyérkockák alkotják a levesbetétet.
Állomány: A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű,  a sűrítés csomómentes, sima,  egynemű. A gomba megfelelően átfőtt, megfelelő mennyiségben van jelen. A levesbetét egyenetlenül, némelyik túlpirított, kemény, a levesben nem kellően puhul vissza.
Illat: A sűrítésből származó tejtermékre emlékeztető savanykás illat mellett a gomba illata harmonikusan érződik. A levesbetét pirított kenyérre jellemző, némelyik túlpirított illatú. Idegen illattól mentes.
Íz: A sűrítésből származó tejtermék savanykás íze és a gomba jellegzetes, karakteres íze megfelelően harmonizál egymással. Kissé sós. A levesbetétet állott ízű, kemény, néhol túlpirított ízű, kesernyés.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borsos tokány, sárgaborsófőzelék ( 8 dkg + 2 dl + /adag)

 

Külső megjelenés:

A mustársárga színű, kisebb csomókat és egyneműsített sárgaborsószemeket tartalmazó, pudingszerűen megdermedt állományú főzelékalapban apró pirospaprika fűszerszemcsék láthatók.

A pirospaprikától narancsosra színezett, fekete borszemcséket tartalmazó szaftban különböző méretűre és formájúra darabolt, barnás színű hús található. A főzés során kivált fehérje és apró húsdarabok megfigyelhetők a szószban.
Állomány: A főzelék kocsonyás, nagyon sűrű, összeállt. Homogén, egynemű, a sárgaborsódarabok szemcséi érződnek. A tokányban lévő hús egyenletesen átfőtt, a szaft megfelelő sűrűségű, de kissé zsíros.
Illat: A főzelék jellegzetes illatú, a sárgaborsó illata mellett lisztes illat is érezhető. A tokány enyhén savanykás illatú, karakteres, a fokhagyma és a paradicsom illata dominál.  Idegen illattól mentes.
Íz: A főzelék a termékre jellemző ízű, a fűszerezettség kissé gyenge, a rántás túlzó használata és a főzelék zselés állaga sokat ront élvezeti értékén. A tokány harmonikus ízvilágú, enyhén savanykás, kissé zsíros ízhatású.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozskenyér

Külső megjelenés: A 2 cm vastagságúra vágott kenyérszelet héja összefüggő, egy helyen berepedt, barna színű, arányosan domború, az alsó része szabályos, liszttel megszórt. A bélzet világosabb barna színű. A bélzet a héjtól nem elválló.
Állomány: A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, puha, néhány kisebb lisztcsomót tartalmaz, a rozskenyérre jellemző, héja jól rágható.
Illat: Rozskenyérre jellemző, enyhén savanykás, tiszta gabona illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Rozskenyérre jellemző, tiszta, enyhén savanykás, minden idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra :

Gombakrém leves
Gomba szelet mirelit 4 kg
Gombakrém levespor 0,1 kg
Liszt 0,8 kg
Olaj 0,4 l
Vöröshagyma 0,4 kg
Petrezselyemzöld mirelit 0,1 kg
Bors őrölt 0,02 kg
Só 0,18 kg
Tejföl 12% 1,6 l
Delikát sómentes 0,06 kg

Borsos tokány
Sertés comb 7,5 kg
Olaj 1,2 l
Fokhagyma 0,1 kg
Vöröshagyma 2,2 kg
Őrölt bors 0,02 kg
Paradicsompüré 0,5 kg
Liszt 0,3 kg
Tokányalap 0,15 kg

Sárgaborsó főzelék
Sárgaborsó 5 kg
Só 0,18 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Olaj 0,8 l
Vöröshagyma 0,4 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Liszt 1,2 kg


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >