null Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.22.)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.22.)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.22.)
2020. október 26, hétfő

Véget ért az idei parlagfű pollenszezon.

A legfejlettebb parlagfű növények életciklusa már véget ért, a növényelhalás a meghatározó fenológiai állapot. Ezeken a növényeken a porzós fészekvirágzatok szinte teljes egészében lehullottak, a virágzati tengelyek csupaszok. A parlagfüvek többségénél a termésérés – magszóródás - növényelhalás a meghatározó fenológiai állapot. Egyre nagyobb arányban figyelhető meg a levelek elszáradása, a porzós fészkek lehullása. Pollenszórás már csak a legkésőbb csírázott növényeknél fordulhat elő, nagyon kis mértékben. Frissen kelt parlagfüvet nem találtunk.

Az őszi káposztarepce jelenleg a megyék többségében 2-10 leveles fejlettség közötti. Az őszi káposztarepce a sok csapadéknak és az enyhe őszi időjárásnak köszönhetően jól fejlődik.

Az őszi gabonák vetéséhez a talajmunkák folyamatban vannak és folyamatban van az őszi kalászosok vetése is. Ezeket a munkálatokat az utóbbi két hétben lehullott nagy mennyiségű csapadék hátráltatta, akadályozta. A korábbi vetések már kikeltek, a legfejlettebb gabonák három leveles fenológiájúak.

A napraforgók betakarítása a végéhez közelít az országban, a megyék többségében befejeződött. A napraforgó betakarítása által a parlagfű egyedszáma is jelentősen csökkent. A napraforgó tarlók elmunkálását az őszi gabonák vetéséhez a gazdálkodók folyamatosan végzik, ahol az időjárás lehetővé teszi.

A kukorica állományokban a száraz időjárás miatt a területek többségén a gazdálkodók nem preemergens kezelésekre alapozták a kukorica gyomirtást, hanem a korai posztemergens, posztemergens technológiák kerültek előtérbe. Nehéz volt meghatározni az állománykezelések időpontját, a gyomnövények csírázása alacsony intenzitású, elhúzódó volt. A kukorica állománykezeléseket, sorközműveléseket többnyire sikeresen hajtották végre a gazdálkodók. A kezelések a parlagfű ellen is hatékonynak bizonyultak, a kukoricatáblák zöme gyommentes. Jelentősebb parlagfű fertőzöttséget elsősorban a táblaszéleken, táblaszegélyeken, tőhiányos helyeken, kiritkult tábla részeken figyelhetünk meg. Erőteljes, jól fejlett, jó gyomelnyomó képességű állományok alakultak ki a kukoricaterületek döntő többségén. A kukorica állományok a teljesérés fenológiai állapotban vannak, a levelek száradása az egész növényen megtörtént. Folyamatban van a kukorica aratása, amit a nagy mennyiségű csapadék hátráltat, akadályoz. A kukorica érése is kitolódott a csapadékos második félévnek köszönhetően.

Állókultúrákban (szőlő, gyümölcsösök) a csapadékos nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű csírázásának, közepesre nőtt az ültetvények fertőzöttsége. A sorok második kémiai gyomirtását az ültetvények döntő többségében elvégezték. Az ültetvények többségében a szüreti munkák ütemezésével összhangban a termelők folyamatosan végezték a területek gyom- és parlagfű-mentesítését. A szőlő szüret a végéhez közelít.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban, tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult táblarészeken, nem megfelelően gyomirtott táblákon, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken fordul elő. A homoktalajokon a parlagfű jelenléte nagyobb arányú. A szántóföldeken a folyamatos betakarítások, valamint vetés előkészítési munkálatok révén a parlagfűvel érintett terület jelentősen tovább csökkent.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a nagy mennyiségű nyári csapadéknak köszönhetően a parlagfű fertőzés mértéke jelentősen erősödött. Ahol nem védekeztek a gyomnövény ellen, ott erős fertőzés alakult ki. A sok hullámban érkező csapadék sok csírázási hullámot indított el. Emiatt az átlagosnál többször kellett a ruderális területeken a parlagfű ellen védekezni. Az utak mentén, árokpartokon, táblaszéleken, szegélyeknél, ruderáliákon folyamatosan végzik a kaszálást. A legtöbb helyen az út menti kaszálások, vagy a táblaszélek művelése eltűntette a parlagfüvet.


Friss hírek

Országos parlagfű helyzetkép (2021.09.23.)
2021. szeptember 24, péntek

Országos parlagfű helyzetkép (2021.09.23.)

A parlagfű virágzása országszerte a végéhez közeledik.

Tovább >

A Parlagfű Bejelentő Rendszer már mobil alkalmazáson keresztül is elérhető!
2021. szeptember 10, péntek

A Parlagfű Bejelentő Rendszer már mobil alkalmazáson keresztül is elérhető!

A Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) a parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében jött létre. A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása.

Tovább >