null Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.08.)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.08.)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.08.)
2020. október 8, csütörtök

A parlagfű növények túlnyomó többsége elvirágzott az országban.

Lezárult az idei évben a parlagfű növények fő virágzási időszaka. A pollenszóró egyedek aránya a megyék többségében elenyésző (legfeljebb 5%). A parlagfű fő csírázási időszakában, tavasszal kelt, legfejlettebb parlagfű növényeknél a termésérés – magszóródás a meghatározó fenológiai állapot. A gyomnövény egyedei között egyre gyakoribbak a már jelentős mértékben leszáradt levelű példányok. A nyári időszakban kelt növényeknél is a termésérés az uralkodó fenológiai állapot. Virágzó egyedek szinte már csak a későn kelt növényeknél, valamint a kaszálás után újrasarjadó növények, valamint a neoténiás egyedek esetében figyelhetőek meg. Új kelésű növény már csak ritkán található. Az időjárás kedvező a termések fejlődéséhez, éréséhez. A hosszú, száraz tavaszi periódus és a csapadékosabb nyári időjárás hozadékának tekinthető, hogy idén az átlagosnál magasabb volt a későbbi időszakban kelt parlagfű egyedek aránya, ezek a tényezők megnyújtották a növény fejlődési fázisait. A gyomnövény egyedeinek magassága országszerte változó képet mutat, az élőhelytől és a kelési időtől függően
20-220 cm közé tehető, a legtöbb parlagfű 100-200 cm-es nagyság közötti.

A gabona- és repcetarlók többsége parlagfűvel alacsonyan vagy közepesen fertőzött volt, ezért a tarlóhántás, majd a tarlóápolás elvégzése a parlagfű elleni védekezés szempontjából kiemelt jelentőségű volt. A nyári betakarítású növények tarlóinak hántása szinte teljes egészében megtörtént. Tarlóápolásra az átlagosnál nagyobb arányban volt szükség. A tarlók egy részén glifozátos tarlókezelést végeztek (főleg az évelő gyomnövényekkel, különösen a fenyércirokkal fertőzött területeken.

A korai őszi káposztarepce vetések jól keltek, jól fejlettek. A későbbi vetésűeknél a szeptemberi csapadékmentes időjárás miatt néhol előfordul kelési hiba. A repce állományok többségének fejlettsége 2-8 leveles állapot közötti. Az őszi gabonák vetéséhez a talajmunkákat folyamatosan végzik a gazdálkodók. Folyamatban van az őszi kalászosok vetése. Mindezek miatt a parlagfű helyzet az elmúlt időszakhoz képest javult Az őszi árpa fejlettsége kelés és 3 leveles állapot közötti.

A napraforgók betakarítása a végéhez közelít az országban, több megyében gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó betakarítása által a parlagfű egyedszáma is jelentősen csökkent. A napraforgó tarlók elmunkálását az őszig gabonák vetéséhez a gazdálkodók folyamatosan végzik.

A kukorica állományokban a száraz időjárás miatt a területek többségén a gazdálkodók nem preemergens kezelésekre alapozták a kukorica gyomirtást, hanem a korai posztemergens, posztemergens technológiák kerültek előtérbe. Nehéz volt meghatározni az állománykezelések időpontját, a gyomnövények csírázása alacsony intenzitású, elhúzódó volt. A kukorica állománykezeléseket, sorközműveléseket többnyire sikeresen hajtották végre a gazdálkodók. A kezelések a parlagfű ellen is hatékonynak bizonyultak, a kukoricatáblák zöme gyommentes. Jelentősebb parlagfű fertőzöttséget elsősorban a táblaszéleken, táblaszegélyeken, tőhiányos helyeken, kiritkult tábla részeken figyelhetünk meg. Erőteljes, jól fejlett, jó gyomelnyomó képességű állományok alakultak ki a kukoricaterületek döntő többségén. A kukorica állományok a teljesérés fenológiai állapotban vannak, megfigyelhető a levelek száradása a táblákon. Megkezdődött, illetve már folyamatban van a kukorica aratása az ország nagy részén.

Állókultúrákban (szőlő, gyümölcsösök) a csapadékos nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű csírázásának, közepesre nőtt az ültetvények fertőzöttsége. A sorok második kémiai gyomirtását az ültetvények döntő többségében elvégezték. Az ültetvények többségében a szüreti munkák ütemezésével összhangban a termelők folyamatosan végzik a területek gyom- és parlagfű-mentesítését.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban, tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult táblarészeken, nem megfelelően gyomirtott táblákon, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken fordul elő. A homoktalajokon a parlagfű jelenléte nagyobb arányú.

A szántóföldeken a folyamatos betakarítások, valamint vetés előkészítési munkálatok révén a parlagfűvel érintett terület az előző időszakhoz képest jelentősen tovább csökkent.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a nagy mennyiségű nyári csapadéknak köszönhetően a parlagfű fertőzés mértéke jelentősen erősödött. Ahol nem védekeztek a gyomnövény ellen, ott erős fertőzés alakult ki. Nagy fenológiai különbségek találhatók a parlagfüvek között ezeken a területeken. Tavasszal több hullámban kelt a parlagfű, az alapvetően száraz időjárásban minden eső elindított egy kisebb kelési hullámot. A nyáron csapadékosra fordult időjárás pedig azt eredményezte, hogy a szokásosnál több a későn kelt parlagfű.

Az utak mentén, árokpartokon, táblaszéleken, szegélyeknél, ruderáliákon folyamatosan végzik a kaszálást. A legtöbb helyen az út menti kaszálások, vagy a táblaszélek művelése eltűntette a parlagfüvet.


Friss hírek

Országos parlagfű helyzetkép (2021.07.30.)
2021. augusztus 2, hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2021.07.30.)

Július végén a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A parlagfüvek nagysága az országban a sziklevelestől a 180 cm-es magasságig terjed.

Tovább >

Országos parlagfű helyzetkép (2021.07.15.)
2021. július 16, péntek

Országos parlagfű helyzetkép (2021.07.15.)

Július első két hetét továbbra is a rendkívüli hőség jellemezte. Az elmúlt két hétben az átvonuló hidegfrontnak köszönhetően több helyen alakult ki heves zápor, zivatar. A lehullott csapadék mennyisége, valamint területi eloszlása azonban nagyon egyenlőtlen volt. Mindez a kultúrnövények számára hátrányos volt és nem kedvezett a parlagfű vegetatív növekedésének sem.

Tovább >