null Országos parlagfű helyzetkép (2020.09.10.)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.09.10)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.09.10)
2020. szeptember 11., péntek

Az egész országban virágzik a parlagfű. A virágzó, pollent szóró parlagfüvek aránya a megyék többségében 80-100 % közötti.

A tavaszi, fő csírázási időszakban kelt parlagfű növények túljutottak a virágzás csúcspontján, a pollenszórás csökkent, de még mindig jelentős mértékű. A nagy mennyiségű nyári csapadék hatására kelt parlagfű növények többsége most van a fővirágzás időszakában. A később learatott kultúrnövények (pl. tavaszi gabonák) tarlóján lévő parlagfű szintén fővirágzás környéki állapotban található. A termőhelyek döntő részén a generatív stádiumú parlagfű fejlettség dominál. A főhajtáson a virágzati tengely hossza általában 5-30 cm. A felső levelek hónaljában lévő termős fészkekben megfigyelhető a termések fejlődése, a korán kelt növényeknél a termések érése is. Szeptember második hetében a parlagfüvek fejlettsége országosan nagyon heterogén, az élőhelytől és a kelési időtől függően a 6 levelestől a 220 cm-es magasságig tehető, a legtöbb parlagfű 80-170 cm-es nagyság közötti. Megjelentek a neoténiás növények is. Újonnan kelt parlagfű már csak elvétve található. A környezeti feltételek kedvezőek a parlagfű növekedéséhez, fejlődéséhez.

A gabona- és repcetarlók többsége parlagfűvel alacsonyan vagy közepesen fertőzött, ezért a tarlóhántás, majd a tarlóápolás elvégzése a parlagfű elleni védekezés szempontjából kiemelt jelentőségű. A termelők a nedvességmegőrzés és a gyomok, így a parlagfű elleni védekezésként a tarlóhántásokat többnyire elvégezték, a tarlóápolás folyamatban van. A tarlók egy részén glifozátos tarlókezelést végeztek (főleg az évelő gyomnövényekkel, különösen a fenyércirokkal fertőzött területeken). A még hántatlan tarlókon 20-70 cm a parlagfű jellemző magassága, és többségében virágzó egyedek figyelhetők meg.

Az őszi káposztarepce vetése folyamatban van, több megyében már a végéhez közeledik, a korábban vetettek már szikleveles és 4 leveles fejlettség közöttiek. Zajlanak az őszi vetésű növények talajelőkészítési munkálatai. Mindezek miatt a parlagfű helyzet az elmúlt időszakhoz képest javult.

A napraforgó vetésterületének nagyobb részén imidazolinon vagy tribenuron-metil toleráns hibrideket vetettek. Tavasszal az alapkezelések többsége nem kapta meg a hatáskifejtéshez szükséges bemosó csapadékot. Szinte mindenhol állománykezelést is kellett végezni. Az állománykezeléseket, sorközműveléseket a táblák többségén sikeresen végrehajtották, a napraforgó területek zömmel gyommentesek. Azokon a táblákon viszont, ahol megkéstek a posztemergens kezelésekkel a parlagfüvek regenerálódtak, és intenzív fejlődésnek indultak. Több termelő ezeken a táblákon a parlagfű visszaszorítására a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Viballa gyomirtó szert juttatta ki a kultúrnövény 6 leveles fenológiájától, amely még a 30 cm-es nagyságú parlagfüvek ellen is hatékonynak bizonyult. A parlagfű leginkább a táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban és a tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult állományrészeken fordul elő nagyobb egyedszámban. A napraforgó állományok többnyire erőteljesek, jól fejlettek. Az előrehaladott érési folyamatok következtében erőteljes állományszáradás indult be, így az árnyékoló hatás fokozatos megszűnésével a gyomelnyomó hatás is látványosan lecsökkent, ami kedvez a parlagfű térnyerésének. A napraforgó állományok többsége a barnaérés és a növényszáradás közötti stádiumban van. Helyenként látni lehet olyan táblákat, ahol a parlagfű túlnőtte a napraforgót. A táblák többségén az állományszárítást elvégezték. A deszikkálások következtében jelentősen csökkent azoknak a tábláknak a száma, amelyek hozzájárultak a levegő pollentartalmának a növekedéséhez. A napraforgók betakarítása megkezdődött az országban.

A kukorica állományokban az idei tavaszon elhúzódó, vontatott parlagfű csírázást figyelhettünk meg, amit több kisebb csapadék még több hullámossá tett. A száraz időjárás miatt a területek többségén a gazdálkodók nem preemergens kezelésekre alapozták a kukorica gyomirtást, hanem a korai posztemergens, posztemergens technológiák kerültek előtérbe. Nehéz volt meghatározni az állománykezelések időpontját, a gyomnövények csírázása alacsony intenzitású, elhúzódó volt. A kukorica állománykezeléseket, sorközműveléseket többnyire sikeresen hajtották végre a gazdálkodók. A kezelések a parlagfű ellen is hatékonynak bizonyultak, a kukoricatáblák zöme gyommentes. Jelentősebb parlagfű fertőzöttséget elsősorban a táblaszéleken, táblaszegélyeken, tőhiányos helyeken, kiritkult tábla részeken figyelhetünk meg. Erőteljes, jól fejlett, jó gyomelnyomó képességű állományok alakultak ki a kukoricaterületek döntő többségén. A kukorica állományok többségének a fejlettsége a viaszérés és a teljesérés közötti. A silókukorica betakarítása folyamatban van.

Állókultúrákban (szőlő, gyümölcsösök) a csapadékos nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű csírázásának, közepesre nőtt az ültetvények fertőzöttsége. A sorok második kémiai gyomirtását az ültetvények döntő többségében elvégezték. Az ültetvények többségében a termelők folyamatosan végzik a sorközök gyommentesítését. Az így gyommentesített területen a kedvező időjárás hatására gyorsan újrahajt a parlagfű.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban, tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult táblarészeken, nem megfelelően gyomirtott táblákon, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken, hántatlan tarlókon fordul elő. A homoktalajokon a parlagfű jelenléte nagyobb arányú.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a nagy mennyiségű nyári csapadéknak köszönhetően a parlagfű fertőzés mértéke jelentősen erősödött. Ahol nem védekeztek a gyomnövény ellen, ott erős fertőzés alakult ki. Nagy fenológiai különbségek találhatók a parlagfüvek között ezeken a területeken. Tavasszal több hullámban kelt a parlagfű, az alapvetően száraz időjárásban minden eső elindított egy kisebb kelési hullámot. A nyáron csapadékosra fordult időjárás pedig azt eredményezte, hogy a szokásosnál több a későn kelt parlagfű.

Az utak mentén, árokpartokon, táblaszéleken, szegélyeknél, ruderáliákon folyamatosan végzik a kaszálást, azonban a csapadékos, meleg időjárás következtében a növények gyors újrahajtása figyelhető meg.


Friss hírek

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.22.)
2020. október 26., hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.22.)

Véget ért az idei parlagfű pollenszezon.

Tovább >

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.08.)
2020. október 8., csütörtök

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.08.)

A parlagfű növények túlnyomó többsége elvirágzott az országban.

Tovább >