null Országos parlagfű helyzetkép (2020.08.13.)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.08.13.)

Országos parlagfű helyzetkép (2020.08.13.)
2020. augusztus 14, péntek

Az egész országban elkezdődött a parlagfű virágzása.

A virágzó, pollent szóró parlagfüvek aránya egyre magasabb, 5-40% közötti (Békés megyében 80-95%-os, Zala megyében 90%-os, Veszprém megyében mintegy 75 %-os a virágzás kezdetén lévő egyedek aránya). A parlagfű növények döntő többsége már generatív állapotban van (60-95% közötti a generatív állapotban lévők aránya). A generatív stádiumba lépett egyedeken többnyire 0,5-26 cm hosszú a főhajtáson a virágzati tengely. Veszprém és Zala megyében már megkezdődött a termések fejlődése is. Augusztus második hetében a parlagfű fejlettségi állapota és előfordulása nagyon heterogén képet mutat az országban. A parlagfüvek többségének magassága 80 és 160 cm között alakul. A legfejlettebb egyedek 160-200 cm magasak (Békés megyében a legmagasabbak meghaladják a 220 centimétert). Továbbra sem ritka a később kelt, újrahajtott egyedek esetében a szikleveles és 80 cm-es nagyság közötti fejlettség. Az utóbbi időszak meleg időjárása és a nyár első felében az ország nagy részén hullott jelentős csapadék mennyiség kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfüvek fejlődésének.

Befejeződött az országban a nyári betakarítású növények aratása. A betakarítást követően, az eddig állományban lévő, a fedettség miatt akadályozott növekedésű parlagfű intenzív növekedésnek indult. A tarlók többségében parlagfűvel alacsonyan vagy közepesen fertőzöttek, ezért a tarlóhántás, majd a tarlóápolás elvégzése a parlagfű elleni védekezés szempontjából kiemelt jelentőségű. A gazdálkodók többsége kiemelt figyelmet fordít a tarlóhántás mielőbbi elvégzésére. A tarlóhántás folyamatban van, a tarlók többségén már végrehajtották, ahol az időjárás lehetővé tette az elvégzését. A termelők többsége a nedvességmegőrzés és a gyomok, így a parlagfű elleni védekezésként a tarlóhántásokat időben elvégezte. A tarlók egy részén glifozátos tarlókezelést végeztek (főleg az évelő gyomnövényekkel, különösen a fenyércirokkal fertőzött területeken). Ahol még nem történt meg a tarlóhántás, ott a parlagfüvek magassága 5-90 cm közötti (Békés megyében 60-120 cm-es), gyorsan fejlődnek, néhány megyében már nagyrészt virágbimbós fejlettségűek, Békés megyében már 80-90%-ban a virágzás kezdete a jellemző fenológiai állapotuk. Az őszi káposztarepce vetéséhez zajlanak a talajelőkészítési munkálatok.

A napraforgó vetésterületének nagyobb részén imidazolinon vagy tribenuron-metil toleráns hibrideket vetettek. A napraforgó állományok többnyire erőteljesek, jól fejlettek. A napraforgó állományok többsége a virágzás vége és a citromérés közötti stádiumban van. Az alapkezelések többsége nem kapta meg a hatáskifejtéshez szükséges bemosó csapadékot. Szinte mindenhol állománykezelést is kellett végezni. Az állománykezeléseket, sorközműveléseket a táblák többségén sikeresen végrehajtották, a napraforgó területek zömmel gyommentesek. Azokon a táblákon viszont, ahol megkéstek a posztemergens kezelésekkel a parlagfüvek regenerálódtak, és intenzív fejlődésnek indultak. Több termelő ezeken a táblákon a parlagfű visszaszorítására a szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Viballa gyomirtó szert juttatta ki a kultúrnövény 6 leveles fenológiájától, amely még a 30 cm-es nagyságú parlagfüvek ellen is hatékonynak bizonyult. A parlagfű leginkább a táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban és a tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult állományrészeken fordul elő nagyobb egyedszámban. Már látni olyan táblákat, ahol a parlagfű túlnőtte a napraforgót.

A kukorica állományok jól fejlettek, a kultúrnövény gyomelnyomó képessége jó. A kukorica állományok többségének a fejlettsége a virágzás vége és a viaszérés kezdete közötti. Az idei tavaszon elhúzódó, vontatott parlagfű csírázást figyelhettünk meg, amit több kisebb csapadék még több hullámossá tett. A száraz időjárás miatt a területek többségén a gazdálkodók nem preemergens kezelésekre alapozták a kukorica gyomirtást, hanem a korai posztemergens, posztemergens technológiák kerültek előtérbe. Nehéz volt meghatározni az állománykezelések időpontját, a gyomnövények csírázása alacsony intenzitású, elhúzódó volt. A kukorica állománykezeléseket, sorközműveléseket többnyire sikeresen hajtották végre a gazdálkodók. A kezelések a parlagfű ellen is hatékonynak bizonyultak, a kukoricatáblák zöme gyommentes. Jelentősebb parlagfű fertőzöttséget elsősorban a táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, tőhiányos helyeken, kiritkult tábla részeken figyelhetünk meg.

Állókultúrákban (szőlő, gyümölcsösök) a csapadékos nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű csírázásának, közepesre nőtt az ültetvények fertőzöttsége. Az első glifozátos sorkezeléseket elvégezték. Az ültetvények többségében a termelők folyamatosan végzik a sorközök gyommentesítését. Az így gyommentesített területen a kedvező időjárás hatására gyorsan újrahajt a parlagfű. Szőlőültetvényekben elkezdődött a 2. gyomirtási időszak, mely a szüret előtti gyommentességet biztosítja.

A parlagfű legnagyobb mennyiségben táblaszéleken, táblaszegélyeken, mezsgyehatárokon, a forgókban, tőhiányos helyeken, belvíz, valamint vadkárosítás miatt kiritkult táblarészeken, nem megfelelően gyomirtott táblákon, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, ruderáliákon, útszéleken, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben, beruházási területeken fordul elő. A homoktalajokon a parlagfű jelenléte nagyobb arányú.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a nagy mennyiségű nyári csapadéknak köszönhetően a parlagfű fertőzés mértéke jelentősen erősödött. Ahol nem védekeztek a gyomnövény ellen, ott erős fertőzés is kialakult. Nagy fenológiai különbségek találhatók a parlagfüvek között ezeken a területeken. Tavasszal több hullámban kelt a parlagfű, az alapvetően száraz időjárásban minden eső elindított egy kisebb kelési hullámot. A nyáron csapadékosra fordult időjárás pedig azt eredményezte, hogy a szokásosnál több a későn kelt parlagfű.

Az utak mentén, árokpartokon, táblaszéleken, szegélyeknél, ruderáliákon folyamatosan végzik a kaszálást, azonban a csapadékos, meleg időjárás következtében a növények gyors újrahajtása figyelhető meg.


Friss hírek

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.22.)
2020. október 26, hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.22.)

Véget ért az idei parlagfű pollenszezon.

Tovább >

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.08.)
2020. október 8, csütörtök

Országos parlagfű helyzetkép (2020.10.08.)

A parlagfű növények túlnyomó többsége elvirágzott az országban.

Tovább >