null Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer

Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer

Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer
2019. június 11, kedd

A parlagfűvel fertőzött területek belterületi eljárásrendjének egységesítése, a jegyzők, valamint a növény és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok munkájának segítése, hatékonyságának növelése és a kapcsolattartás megkönnyítése érdekében került kialakításra 2013-ban az Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer (továbbiakban: ÖPBR), amelynek üzemeltetési feladatait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja. Ez a korábban már működő Parlagfű Bejelentő Rendszer (továbbiakban: PBR) továbbfejlesztésével valósult meg és 2014-től már elérhető valamennyi önkormányzat számára.

Az ÖPBR biztosítja a regisztrált önkormányzatok számára a bejelentés alapján induló eljárás intézéséhez kapcsolódó adatok és események rögzítését, az ügyintézési folyamat vezérlését, továbbá a rögzített adatok alapján automatikusan legenerálja az ügyintézéshez kapcsolódó nyomtatványokat.

Az ÖPBR-nek köszönhetően a PBR-en keresztül érkező, és a belterületet érintő bejelentések nem csupán e-mailen kerülnek továbbításra az önkormányzatok felé, hanem az ÖPBR-en keresztül is, így a teljes hatósági munkafolyamat végigkövethetővé válik. Az ÖPBR a jelenleg érvényes jogszabályok szerint biztosítja az önkormányzatok részére a szükséges iratsablonokat.

Azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének kapcsolódni az ÖPBR-hez, regisztrációs lapot kell kitölteni, majd a kitöltött regisztrációs lapot a pbr@nebih.gov.hu e-mail címre továbbítani. Az adatlap alapján megtörténik a program használatára kijelölt ügyintézők regisztrációja, melynek sikerességéről az érintettek a megadott e-mail címen kapnak tájékoztatást.

Az ÖBPR a https://pbr.nebih.gov.hu oldalon érhető el. Az ÖPBR működésével, használatával kapcsolatos felhasználói kézikönyv a regisztrációt követően kerül továbbításra.

Amennyiben az önkormányzat közvetlenül a https://pbr.nebih.gov.hu oldalon keresztül regisztrál – vagyis nem a regisztrációs lap kitöltésével –, akkor csak a PBR használatára lesz jogosult, amely a lakossági felhasználók részére került kifejlesztésre a parlagfüves területek bejelentése céljából.

A regisztrációs lapot innen tölthetik le.


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >