null Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer

Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer

Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer
2019. június 11., kedd

A parlagfűvel fertőzött területek belterületi eljárásrendjének egységesítése, a jegyzők, valamint a növény és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok munkájának segítése, hatékonyságának növelése és a kapcsolattartás megkönnyítése érdekében került kialakításra 2013-ban az Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer (továbbiakban: ÖPBR), amelynek üzemeltetési feladatait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja. Ez a korábban már működő Parlagfű Bejelentő Rendszer (továbbiakban: PBR) továbbfejlesztésével valósult meg és 2014-től már elérhető valamennyi önkormányzat számára.

Az ÖPBR biztosítja a regisztrált önkormányzatok számára a bejelentés alapján induló eljárás intézéséhez kapcsolódó adatok és események rögzítését, az ügyintézési folyamat vezérlését, továbbá a rögzített adatok alapján automatikusan legenerálja az ügyintézéshez kapcsolódó nyomtatványokat.

Az ÖPBR-nek köszönhetően a PBR-en keresztül érkező, és a belterületet érintő bejelentések nem csupán e-mailen kerülnek továbbításra az önkormányzatok felé, hanem az ÖPBR-en keresztül is, így a teljes hatósági munkafolyamat végigkövethetővé válik. Az ÖPBR a jelenleg érvényes jogszabályok szerint biztosítja az önkormányzatok részére a szükséges iratsablonokat.

Azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének kapcsolódni az ÖPBR-hez, regisztrációs lapot kell kitölteni, majd a kitöltött regisztrációs lapot a pbr@nebih.gov.hu e-mail címre továbbítani. Az adatlap alapján megtörténik a program használatára kijelölt ügyintézők regisztrációja, melynek sikerességéről az érintettek a megadott e-mail címen kapnak tájékoztatást.

Az ÖBPR a https://pbr.nebih.gov.hu oldalon érhető el. Az ÖPBR működésével, használatával kapcsolatos felhasználói kézikönyv a regisztrációt követően kerül továbbításra.

Amennyiben az önkormányzat közvetlenül a https://pbr.nebih.gov.hu oldalon keresztül regisztrál – vagyis nem a regisztrációs lap kitöltésével –, akkor csak a PBR használatára lesz jogosult, amely a lakossági felhasználók részére került kifejlesztésre a parlagfüves területek bejelentése céljából.

A regisztrációs lapot innen tölthetik le.


Friss hírek

A halgazdálkodáshoz kapcsolódó kötelező adatok dokumentumai
2021. április 15., csütörtök

A halgazdálkodáshoz kapcsolódó kötelező adatok dokumentumai

A halgazdálkodásról és halvédelemről szóló rendeletben1 megnevezett több dokumentum kötelező adattartalmát a halgazdálkodási hatóság honlapján kell a közzétenni.

Tovább >

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza
2021. április 13., kedd

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza

2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Tovább >