null Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer

Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer

Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer
2019. június 11, kedd

A parlagfűvel fertőzött területek belterületi eljárásrendjének egységesítése, a jegyzők, valamint a növény és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok munkájának segítése, hatékonyságának növelése és a kapcsolattartás megkönnyítése érdekében került kialakításra 2013-ban az Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer (továbbiakban: ÖPBR), amelynek üzemeltetési feladatait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja. Ez a korábban már működő Parlagfű Bejelentő Rendszer (továbbiakban: PBR) továbbfejlesztésével valósult meg és 2014-től már elérhető valamennyi önkormányzat számára.

Az ÖPBR biztosítja a regisztrált önkormányzatok számára a bejelentés alapján induló eljárás intézéséhez kapcsolódó adatok és események rögzítését, az ügyintézési folyamat vezérlését, továbbá a rögzített adatok alapján automatikusan legenerálja az ügyintézéshez kapcsolódó nyomtatványokat.

Az ÖPBR-nek köszönhetően a PBR-en keresztül érkező, és a belterületet érintő bejelentések nem csupán e-mailen kerülnek továbbításra az önkormányzatok felé, hanem az ÖPBR-en keresztül is, így a teljes hatósági munkafolyamat végigkövethetővé válik. Az ÖPBR a jelenleg érvényes jogszabályok szerint biztosítja az önkormányzatok részére a szükséges iratsablonokat.

Azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének kapcsolódni az ÖPBR-hez, regisztrációs lapot kell kitölteni, majd a kitöltött regisztrációs lapot a pbr@nebih.gov.hu e-mail címre továbbítani. Az adatlap alapján megtörténik a program használatára kijelölt ügyintézők regisztrációja, melynek sikerességéről az érintettek a megadott e-mail címen kapnak tájékoztatást.

Az ÖBPR a https://pbr.nebih.gov.hu oldalon érhető el. Az ÖPBR működésével, használatával kapcsolatos felhasználói kézikönyv a regisztrációt követően kerül továbbításra.

Amennyiben az önkormányzat közvetlenül a https://pbr.nebih.gov.hu oldalon keresztül regisztrál – vagyis nem a regisztrációs lap kitöltésével –, akkor csak a PBR használatára lesz jogosult, amely a lakossági felhasználók részére került kifejlesztésre a parlagfüves területek bejelentése céljából.

A regisztrációs lapot innen tölthetik le.


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)