null Nyilvános konzultáció: útmutató-tervezet az endokrin diszruptorok azonosítására

Nyilvános konzultáció: útmutató-tervezet az endokrin diszruptorok azonosítására

2017. december 7, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) az érdeklődő felek javaslatait kéri ahhoz az útmutató-tervezethez, amely az EU növényvédő szerekkel és más, növényegészségügyi vegyszerekkel foglalkozó törvényalkotói számára azonosítja az endokrin diszruptorokat.

Endokrin diszruptoroknak nevezzük a hormonális szabályozást megzavaró vegyületeket. Közéjük tartozik például a biszfenol A, amely az ösztrogén (női nemi hormon) hatását utánozza. Az endokrin diszruptorok nemcsak növényvédő szerek, hanem többek között csomagolóanyagok vagy kozmetikumok révén is elérhetik az élelmiszerláncot.

Az Európai Bizottság által igényelt útmutató-tervezet elkészítésében a Bizottság Közös Kutatóközpontja (Joint Research Centre, JRC) támogatta a két szervezetet.

Az idei év során az EFSA és az ECHA már sort kerített két, tagállami és iparági szakértőkkel, valamint nem kormányzati szervezetek képviselőivel folytatott konzultációra az útmutató-tervezetről. A kiinduló dokumentum megalkotását számos hozzászólás segítette az érdekelt felek részéről.

Az Európai Bizottság, az EFSA és az ECHA arra kéri az érdeklődő feleket, hogy amennyiben véleményük van az útmutató-tervezetről, osszák azt meg ezen a linken. A hozzászólások beküldési határideje 2018. január 31.

Az útmutató véglegesítése során minden megjegyzést figyelembe vesznek.


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >