null Nyilvános konzultáció: cukrok az élelmiszerben

Nyilvános konzultáció: cukrok az élelmiszerben

2018. január 9, kedd

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) visszajelzéseket vár az étkezési cukrok értékeléséhez készített munkaprotokolljához. Az értékelés célja, hogy meghatározza a legfelső értékét azoknak a szabadon hozzáférhető cukroknak, amelyeknek nem tulajdonítunk káros egészségügyi hatást.

Az EFSA dietetikai termékekkel, táplálkozással és allergiákkal foglalkozó paneljének (Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies – NDA) tervezete a következő munkafázisokra tér ki:

  • adatgyűjtés (pl. miként azonosíthatóak és választhatóak ki az értékeléshez használt adatok);
  • a releváns tudományos bizonyítékok értékelése;
  • a tudományos vélemény alapját adó következtetésekhez használt bizonyítékok vizsgálata és az esetleges ellentmondások feloldása.

Dominique Turck, az EFSA NDA paneljének elnöke beszélt a most kiadott protokollról. „Fontos és összetett előzménye ez a tanulmányunknak, éppen ezért szeretnénk lehetőséget adni az érdekelt feleknek és a nyilvánosságnak, hogy hozzászólásaikkal alakítsák a tervezett lépéseinket, mielőtt elkezdjük az értékelő munkát.”

„Nyitottak vagyunk minden megjegyzésre és javaslatra a tudományos közösség irányából, amely segít számunkra átláthatóbbá és módszertanilag megalapozottabbá tenni a tanulmányt.”

Az érdeklődők 2018. március 4-ig küldhetik el a protokollal kapcsolatos hozzászólásaikat. Az EFSA emellett regisztrációhoz kötött technikai értekezletet tart február 13-án, Brüsszelben az értékelés metodológiájáról.

Szabadon hozzáférhető cukornak számítanak a monoszaharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszaharidok (szaharóz, laktóz, maltóz, trehalóz), amelyeket a gyártók vagy a vásárlók adnak az élelmiszerhez; valamint a mézben, szirupokban, gyümölcslevekben és gyümölcslé-koncentrátumokban természetesen jelen lévő cukrok.

A tanulmányban figyelembe vett egészségügyi hatások tekintettel lesznek a mikrotápanyag-bevitelre és -státuszra, a testtömegre és túlsúlyra, a glükózháztartásra és a 2-es típusú cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre és megbetegedésekre, a májfunkcióra és a fogszuvasodásra.

A tudományos vélemény – melynek elkészítésére a svéd, dán, finn, izlandi és norvég nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságok tettek javaslatot – segít a tagállamoknak, hogy ajánlásokkal éljenek a hozzáadott cukrok fogyasztásáról és élelmiszeralapú táplálkozási útmutatókat készítsenek.

2010-ben az EFSA már megjelentetett egy tudományos tanácsot a szénhidrátok és élelmi rostok étrendi referenciaértékeiről (dietary reference values, DRV), amely a cukorra is kitért. Az akkor elérhető tudományos bizonyítékok még nem voltak elégségesek az összes vagy szabadon hozzáférhető cukrok napi bevitelének felső határának meghatározásához.


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >