null Nyilvános EFSA konzultáció az új nanoútmutató-tervezetről

Nyilvános EFSA konzultáció az új nanoútmutató-tervezetről

2018. január 15, hétfő

2018. március 4-ig várják a véleményeket az EFSA új, nanotechnológiai alkalmazások kockázatbecslésére vonatkozó útmutató-tervezetével kapcsolatban. Az útmutató az EFSA illetékességébe tartozó területekre vonatkozik, így az új élelmiszerek, élelmiszerekkel érintkező anyagok, élelmiszer- és takarmány-adalékanyagok, valamint növényvédő szerek nanotechnológiai alkalmazásainak kockázatbecsléséhez ad iránymutatást.

Az új dokumentum kialakításakor áttekintették az előző útmutató 2011-es elfogadását követően megjelent tudományos – elsősorban a nanoanyagok expozíció becslésével és a veszély jellemzésével foglalkozó – kutatások eredményeit. A dokumentum figyelembe veszi az in vivo/in vitro toxikológiai vizsgálatok nano-specifikus vonatkozásait, és egy többszintes megközelítést javasol a toxikológiai vizsgálatok kivitelezéséhez, továbbá iránymutatást ad a kockázat jellemzéséhez és a bizonytalanságok elemzéséhez.

A nyilvános konzultáció során beérkezett véleményeket az EFSA közzéteszi, és a helytálló észrevételeket figyelembe veszi a dokumentum véglegesítésekor.

A konzultációt megelőzően az útmutató-tervezetet részletesen áttekintették és megvitatták az EFSA Nanotechnológiai Hálózatának ülésén is, ahol a NÉBIH munkatársa is részt vett.


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >