null Neonikotinoidok: a méhészek jövő év elejére várhatják az EFSA frissített kockázatértékelését

Neonikotinoidok: a méhészek jövő év elejére várhatják az EFSA frissített kockázatértékelését

2017. november 17, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) frissített kockázatértékelő tanulmánya a neonikotinoid hatóanyagú növényvédelmi szerek méhekre jelentett kockázatáról 2018 februárjában ölt végleges formát. 

A klotianidinra, imidaklopridra és tiametoxamra végzett értékelések egy, a tagállami szakértők közötti utolsó konzultációt követően készülnek el.

Jose Tarazona, az EFSA növényvédő szerekkel foglalkozó egységének (Pesticides Unit) vezetője úgy fogalmazott, a kockázatbecslés eredményeinek közlését rendkívül komplex munka előzte meg. „Az elemzéshez figyelembe vett tudományos adatok rendkívül nagyszámú újabb információhoz juttattak, melyekkel körültekintően kellett dolgoznunk. A tagállami szakértőkkel folytatott konzultáció során további szempontok is a látóterünkbe kerültek – szeretnénk, ha e partnereinknek meglenne a lehetősége ránézni az átdolgozott értékelésre, mielőtt a végső következtetéseinket megfogalmaznánk.

Az Európai Bizottság 2013-ban vezetett be korlátozásokat a klotianidinra, imidaklopridra és tiametoxamra, miután megjelent az EFSA korábbi értékelése a hatóanyagokról.


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >