null Nemzetkozi madarinfluenza-helyzet

Nemzetközi madárinfluenza-helyzet

Nemzetközi madárinfluenza-helyzet
2020. november 10, kedd

Nemzetközi madárinfluenza-helyzet.

A nemzetközi kitörések aktuális térképes változata elérhető az Európai Bizottság honlapján, a jobb oldali menüsor "latest map" menüpontjában:   https://ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/not-system_en 
A magas patogenitású vadmadár eseteket "zöld háromszög, benne egy pont", míg a házi baromfi eseteket "piros rombusz" jelöli.

Csehország

A cseh hatóságoktól kapott információk alapján a madárinfluenza magas patogenitású H5N8 altípusa (HPAI) jelent meg baromfiban a Dél-csehországi régió Strakonicei járásában Katovicében.
A járványt 2021.02.11-én igazolták egy háztáji gazdaságban, ahol 61 vegyes fajú baromfit tartottak.

Románia

Megjelent a madárinfluenza Romániában is. A Konstanca megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (DSVSA Constanta) közleményében megerősítette, hogy Konstanca kikötőben 13 énekes hattyú tetemből kettő esetben mutatták ki a H5 típusú madárinfluenza vírusát.

Az esetet követően a két szomszédos Tulcea és Konstanca megyékben riasztást adtak ki, és az előírásoknak megfelelően döntöttek a szükséges intézkedésekről, felhívták a lakosság figyelmét az ilyen esetre előírt kötelezettségekre.

Szlovákia

A szlovák hatóságtól kapott tájékoztatás alapján 2021. január 7-én megerősítést nyert, hogy a kassai állatkertben fogságban tartott mdarak elhullását magas patogenitású madárinfluenza vírus okozta.

Ukrajna

Az ukrajnai illetékes hatóság H5 altípusú magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) 2020. december 24. és 2020. december 29. közötti hat kitörésének megerősítéséről értesítette az EU Bizottságot (Mikolaiv, Kijev és Kherson régióban).

Svédország

A svéd hatóságok újabb esetet erősítettek meg 2021. január 3-án Blentarp település közelében (Svédország déli részén) egy 29 hetes baromfi szülőpár állomnyban. Körülbelül 18 ezer darab állatot kellett felszámolni és ártalmatlanítani a betegség terjedés megelőzésének érdekében. 

Korábban: Svédország magas patogenitású madárinfluenzát jelentett az ország déli részén egy hízópulykatartó állományban. Az állattartó beteg állatokat és megnövekedett elhullási arányt figyelt meg november 13-tól. A magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsét november 16-án igazolták. A baromfiállományt november 17-én felszámolták.

Dánia

A dán hatóságoktól kapott újabb tájékoztatás alapján 2021. január 1-jén H5N8 altípusú patogén madárinfluenza (HPAI) vírust mutattak ki egy házibaromfi állományban Viborg településen (Løvel város közelében). A telepen körülbelül 9000 madarat tartanak. A telep 3 km-es körzetében csak a fertőzött baromfitartó gazdaságot tartják nyilván. Az elmúlt 21 napban a fertőzött gazdaságból a baromfival nem kereskedtek más tagállamokba.

Korábban magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsét mutatta ki a Statens Serum Institut egy tyúk állományban Tustrupban, 2020. november 16-án. A fertőzött állományt leölték, 3 és 10 km-es korlátozó zónákat hoztak létre az állomány körül.

Lengyelország

Lengyelországból folyamatosan érkeznek a hírek az újabb madárinfluenza kitörésekről, legutóbb 29-én mutatta ki a lengyel referencia laboratórium a vírust. Ez 2020. második félévében a 19. kitörést jelentette Lengyelországban összességben.

Korábban részletes jelentést küldtek a H5N8 altípusú magas patogenitású madárinfluenza vírus baromfiban történt kimutatásáról a Zachodniopomorskie vajdaságban 2020. december 18-án.  A kitörést egy kis gazdaságban igazolták, ahol 320 darab 44 hetes tojótyúkot tartottak Mielnóban, koszaliński kerületben (Észak-Lengyelország, Balti-tenger partján).

Korábban egy közel egymillió állatot tartó tojótyúk telepen jelentett H5N8 madárinfluenza kitörést a lengyel állategészségügyi hatóság 2020. november 25-én.

Franciaország

Újabb három magas patogenitású madárinfluenza kitörést jelentett december közepén Franciaország három különböző megyéjében.

Korábban Haute-Corse település (Korzika) baromfi állományában mutatták ki a kórokozót 2020. november 16-án. A mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter úgy döntött, hogy november 17-től a teljes országot "magas" kockázati szintre kell helyezni madárinfluenza tekintetében. 

Belgium

H5N5 altípusú magas patogenitású madárinfluenzát mutattak ki egy brojler tartó Menen településen, Nyugat-Flandria tartományban.
A járványt 2020. november 25-én igazolták a gazdaságban, ahol kb. 131.000 (6 hetes) brojler állatot tartottak. A gazdaságban levő összes baromfi leölését még ugyanezen a napon végrehajtották. Megállapították, hogy a vírus
törzs nagyon hasonló a vadmadarakban Németországban kimutatott törzshez.

Korábban: 2020. november 13-án három fogságban tartott vadmadárban mutatták ki a  H5N8 madárinfluenza vírust a belgiumi Ostend városában. Ez az információ megerősíti, hogy a madárinfluenza vírus, amelyre a belga szakhatóság az AFSCA október végén figyelmeztetést adott ki, vadmadarakban jelen van Belgiumban. David Clarinval földművelésügyi miniszter úgy döntött, hogy további megelőző intézkedéseket vezet be. 2020. november 15-től, vasárnaptól kezdve a minden baromfit tartó számára zárt tartást rendelt el és tiltott bármely baromfival kapcsolatos összejövetel például kiállítás vagy verseny.  

Szlovénia

A szlovén hatóságok hivatalosan megerősítették, hogy madárinfluenza vírusát diagnosztizálták egy Piran-ból származó elpusztult hattyúban. 

Horvátország

Horvátország hatóságaitól kapott információk alapján H5N8 altípusú, magas patogenitású madárinfluenza kitörést észleltek Novigrad Porvavski község, a Koprivnica-Križevci megyében (Somogy megyével határos részen).
A kitörést 2020. november 18-án erősítették meg egy kereskedelmi gazdaságban, ahol hozzávetőlegesen 65 000 hízópulykákat tartanak.

Franciaország

A magas patogenitású madárinfluenza kitörést jelentett számos észak-európai ország után Franciaország is. A kórokozót Haute-Corse település (Korzika) baromfi állományában mutatták ki 2020. november 16-án. A mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter úgy döntött, hogy
november 17-től a teljes országot "magas" kockázati szintre kell helyezni madárinfluenza tekintetében. 

Németország

2020. október 30. és november 2. között Németország északi tartományaiban (Hamburg, Schleswig-Holstein és Mecklenburg-Előpomeránia) egy vadkacsánál, egy egerészölyvnél és több különböző vadonélő madárnál mutatták ki a madárinfluenza H5N8, valamint H5N5 típusait. A szövetségi járványügyi intézet, a Friedrich-Loeffer-Institut a kór szempontjából már október elején magas kockázatúnak sorolta be Németországot az őszi madárvonulások miatt.
Az agrártárca az érintett tartományok illetékes hatóságait felszólította a helyzet nyomonkövetésére, valamint a beteg vagy elhullott állatok fokozott felkutatására, a baromfitartókat pedig a megelőző óvintézkedések megtételére és a házi állományok folyamatos megfigyelésére intette.

Egyesült Királyság

Egy 2020. november 2-i külügyi értesítés szerint a Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA) és a Brit Főállatorvosi Hivatal vezetői is megerősítették, hogy alacsony patogenitású madárinfluenza kitörést tapasztaltak a hatóságok egy kis kenti baromfitelepen, ahol a teljes madárállomány (480 állat) levágását rendelték el. A település körül, mely a doveri járás Deal városa közelében található, 1 km-es körzetben ideiglenes korlátozási zónát vezettek be. Az intézkedésekre néhány nappal azután került sor, hogy Hollandia megerősítette a magas patogenitású H5N8 madárinfluenza vírus megjelenését. A DEFRA, valamint az Állat-és Növényegészségügyi Ügynökség is fokozott figyelemmel kíséri a helyzetet. 

A Brit Közegészségügyi Hatóság közleményben erősítette meg, hogy a betegség megjelenésének közegészségügyi kockázata nagyon alacsony, az Élelmezési Szabványügyi Ügynökség pedig arról biztosította a lakosságot, hogy a madárinfluenza nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot az Egyesült Királyság fogyasztói számára. 

Időközben – a vadmadarak vándorlási időszakára való tekintettel – a kormány „közepes” szintre emelte az Egyesült Királyságban előforduló madárinfluenza kockázatát a vadon élő madarakban, míg a házi baromfiállományok esetében továbbra is fenntartotta az „alacsony” szintű besorolást, a fokozott biobiztonsági intézkedések betartására való felhívás mellett.  

Oroszország és Kazahsztán

A késő nyári hónapokban Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban mutatta ki az állategészségügyi hatóság a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Ezek az esetek is igazolják, hogy a betegség gyakorlatilag bárhol felütheti a fejét, tehát változatlanul veszélyt jelent a baromfiállományokra. 

A vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalán – Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban – már augusztus-szeptemberben megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus. A vadmadarak mozgásának természetes következménye, hogy haladási útvonalukon, azaz Európa egyes területein is megnövekszik a madárinfluenza-járvány kitörésének kockázata. Ezt a tendenciát erősítik meg az európai referencialaboratórium riasztásában szereplő, 2005-ből és 2016-ból származó adatok. 

Hollandia 

Hollandia számos magas patogenitású madárinfluenza esetet jelentett az elmúlt időszakban, előbb bütykös hattyúban, majd a napokban egy baromfitartó telepen is kimutatták a betegséget. 


Bár hazánk 2020. szeptember 8-án visszanyerte az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását, mindez önmagában semmiképpen sem indokolja a járványvédelmi fegyelem lazítását. 


Kizárólag az előírások maradéktalan betartásával és folyamatos készenléttel lehetséges ugyanis megelőzni, hogy a vírus újra megjelenjen Magyarországon!

Felhívjuk a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat, melynek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Mindemellett kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.
A fent hivatkozott országos főállatorvosi határozat, valamint a járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos információk elérhetőek a Nébih honlapján létrehozott tematikus aloldalon: https://portal.nebih.gov.hu/hu/madarinfluenza.


Friss hírek

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket
2022. június 27, hétfő

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Tovább >