null Méhegészségügyi felelősi tevékenység

Méhegészségügyi felelősi tevékenység

Méhegészségügyi felelősi tevékenység

A méhegészségügyi felelős megbízatására vonatkozó szabályokat és a feladatait a a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 5. és a 6. §-a tartalmazza.

Méhegészségügyi felelős a hatósági állatorvos méhegészségüggyel kapcsolatos munkáját segítő, megfelelő méhészeti ismeretekkel rendelkező személy. A méhcsaládok számától függően egy vagy több településenként – a méhegészségüggyel kapcsolatos feladatok ellátására – egy vagy több méhegészségügyi felelős tevékenykedik. A méhegészségügyi felelős munkáját a hatósági állatorvos – a járási főállatorvos felügyelete mellett – irányítja.

A megbízott méhegészségügyi felelősökről az illetékes megyei kormányhivatalnak nyilvántartást kell vezetnie, amely tartalmazza a méhegészségügyi felelős nevét, lakcímét és azon település(ek) nevét, ahol a feladatát ellátja.

A méhegészségügyi felelős köteles:

  • bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség gyanúja, illetve jogszabályban meghatározott egyéb esetben a hatósági állatorvosnak jelentést tenni és a továbbiakban az ő utasításai szerint eljárni;
  • a hatósági állatorvos utasításait követve közreműködni a méhbetegségek felszámolásában;
  • elvégezni a 70/2003. (VI. 27) FVM rendelet által előírt vizsgálatokat (monitoring, vándoroltatási);
  • elkészíteni a vizsgálatokkal kapcsolatos, előírt kimutatásokat;
  • részt venni szervezett továbbképzéseken;
  • közreműködni a méhek mérgezésével kapcsolatos eljárásban, különös tekintettel a mérgezés gyanúja esetén a mintavételben.
     

Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Indul az adategyeztetés a több tartási hellyel rendelkező állattartók számára
2020. március 31, kedd

Indul az adategyeztetés a több tartási hellyel rendelkező állattartók számára

Az állatok naprakész nyomonkövetése a jelenlegi járványhelyzetben kiemelten fontos. A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak. A több tartási hellyel rendelkező állattartóknak legkésőbb 2020. május 15-ig kell nyilatkozniuk a pontos adatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) e célra létrehozott elektronikus felületén.

Tovább >