null Méhegészségügyi felelősi tevékenység

Méhegészségügyi felelősi tevékenység

Méhegészségügyi felelősi tevékenység

A méhegészségügyi felelős megbízatására vonatkozó szabályokat és a feladatait a a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 5. és a 6. §-a tartalmazza.

Méhegészségügyi felelős a hatósági állatorvos méhegészségüggyel kapcsolatos munkáját segítő, megfelelő méhészeti ismeretekkel rendelkező személy. A méhcsaládok számától függően egy vagy több településenként – a méhegészségüggyel kapcsolatos feladatok ellátására – egy vagy több méhegészségügyi felelős tevékenykedik. A méhegészségügyi felelős munkáját a hatósági állatorvos – a járási főállatorvos felügyelete mellett – irányítja.

A megbízott méhegészségügyi felelősökről az illetékes megyei kormányhivatalnak nyilvántartást kell vezetnie, amely tartalmazza a méhegészségügyi felelős nevét, lakcímét és azon település(ek) nevét, ahol a feladatát ellátja.

A méhegészségügyi felelős köteles:

  • bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség gyanúja, illetve jogszabályban meghatározott egyéb esetben a hatósági állatorvosnak jelentést tenni és a továbbiakban az ő utasításai szerint eljárni;
  • a hatósági állatorvos utasításait követve közreműködni a méhbetegségek felszámolásában;
  • elvégezni a 70/2003. (VI. 27) FVM rendelet által előírt vizsgálatokat (monitoring, vándoroltatási);
  • elkészíteni a vizsgálatokkal kapcsolatos, előírt kimutatásokat;
  • részt venni szervezett továbbképzéseken;
  • közreműködni a méhek mérgezésével kapcsolatos eljárásban, különös tekintettel a mérgezés gyanúja esetén a mintavételben.
     

Friss hírek

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől
2021. március 5., péntek

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Tovább >

Bambusz és műanyag együtt? Határozottan NEM!
2021. március 3., szerda

Bambusz és műanyag együtt? Határozottan NEM!

A közelmúltban felhívtuk a forgalmazók figyelmét, hogy az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a forgalmazása, amelyeket műanyag és más nem engedélyezett (például növényi) alapanyagok együttes használatával állítanak elő. Mivel a témával kapcsolatban számos üzenetet kapunk, újabb cikkünkben a legyakoribb kérdésekre szeretnénk átfogó válaszokat adni.

Tovább >