Vissza

Középpontban a burgonya

Középpontban a burgonya

Középpontban a burgonya
2018. december 5.

Minden a földialma/krumpli körül forgott a csütörtöki „Terítéken a burgonya - termőföldtől az asztalig" című konferencián. Burgonyanemesítők, hazai termelők, nagykonyhai szakácsok, séfek, vendéglátók, konyhavezetők és hatósági szakemberek beszélhették meg tapasztalataikat, kérdéseiket a témában. A konferencián mutatták be a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutatójának (GHP) 2., átdolgozott kiadását.

Több mint kétszáz érdeklődő gyűlt össze november 29-én a Herman Ottó Intézetben megrendezett, burgonyáról szóló Nébih konferencián. Az eseményt dr. Oravecz Márton, a hivatal elnöke, az esemény védnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, Magyarországon évente, fejenként 25-30 kg burgonyát fogyasztunk, ennek viszont csak 75-80%-a magyar termesztésű, így több tízezer tonna importra szorulunk belőle. Emellett mintegy 45 ezer tonna feldolgozott, fogyasztásra előkészített, fagyasztott késztermék is érkezik az országba. Ugyanakkor évi 5-10 ezer tonna burgonya kivitelével exportőrként is jelentős szerepet vállalunk a piacon.

A konferencia hű volt a címéhez, hiszen a burgonyafajták elismerésétől kezdve a vetőgumókon, az étkezési burgonya ellenőrzésén keresztül, a burgonyatörténelmet érintve, a közétkeztetésben kiszolgált burgonyás ételek érzékszervi bírálatainak adatain át egészen a modern gasztronómiai felhasználhatóságáig rengeteg mindenről szó esett. Ezen témák mellett burgonyafajtákat is bemutattak a szakemberek, kiemelve a felhasználhatósági irányokat, főzési típusokat. A Magyarországon és külföldön előállított vetőburgonya és étkezési burgonya fajtákat – kiállításba rendezve – testközelből is megismerhették az érdeklődők. Nemcsak a kiállított burgonyák voltak A, B és C főzési típusba besorolva, hanem a profi séfek által előállított burgonyás ételek is eszerint készültek. Így a nap zárásaként különböző fajtájú burgonyából készült ételeket kóstolhattak a vendégek, akik szembesülhettek azzal, milyen fontos meghatározója az ételek minőségének a jól megválasztott burgonya fajta.

Az itthon megtermelt burgonyának elsődleges helye van a magyar háztartások, vendéglátóhelyek és menzák asztalain. Helye van kiváló minősége, magas tápértéke, közkedvelt íze, sokoldalú és költséghatékony felhasználhatósága folytán. Úton-útfélen bizonyítja rátermettségét a street food, a polgári konyha és a fine dining köreteinek repertoárjában és a közétkeztetés kínálataiban egyaránt.

Az akrilamid-tartalom csökkentéséért

2018 egyik slágertémája volt az élelmiszerek akrilamid-tartalma, illetve az elfogyasztott élelmiszerek akrilamid szint  csökkentésének és mérséklésének lehetősége. Az akrilamidot lehetetlen teljesen eltávolítani az ételekből, nagy jelentősége van azonban a bevitele csökkentésének, amit a főzési szokások módosításával és változatos étrenddel lehet elérni. Az egyes étel összetevők kiválasztása, és az alkalmazott alapanyag tárolás, előkészítés, valamint a sütési, főzési hőmérséklet hatással van  a különböző élelmiszerek akrilamid tartalmra. Körültekintő ételkészítéssel csökkenthetjük az akrilamid   okozta kockázatot. E témában is hasznos tanácsokat nyújt a vendéglátók és étkeztetők számára a konferencián bemutatott Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutató (GHP) második,  átdolgozott, frissített kiadása.

Letölthető anyag:
A képek letölthető formában
Az előadások letölthető formában


Középpontban a burgonya



Gesztenye-kerekasztalt és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih
2019. február 28, csütörtök

Gesztenye-kerekasztalt és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih

A gesztenye sokrétűen felhasználható, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, ugyanakkor a dióféléknél alacsonyabb zsírtartalmú héjas gyümölcs. A gesztenyetermesztésben rejlő kiváló üzleti lehetőségeket jól mutatja, hogy a gyümölcs iránti kereslet a világ élelmiszerpiacán folyamatosan növekszik, és a gesztenye felvásárlási ára az elmúlt években duplájára nőtt. A gesztenyetermesztés nem kockázatmentes tevékenység, hiszen a fákat több károsító is fenyegeti, amelyek ellen a rezisztens fajták nemesítése jelentheti a leghatékonyabb megoldást – többek között ez hangzott el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) érzékszervi bírálattal egybe kötött kerekasztal-beszélgetésén, amelyen a termékpálya szinte valamennyi érintettje – termelő, nemesítő, erdész, faiskola-tulajdonos, méhész, cukrászmester, séf, vendéglátás-felügyeleti és gasztronómiai szakember, termesztéskutató, továbbá szakíró – képviseltette magát.

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája
2018. december 27, csütörtök

A tisztességtelen forgalmazói magatartás volt a Nébih III. kerekasztalának témája

Csaknem 40 fő, kereskedők, gyártók, képviseleti szervek, a minisztérium és a Nébih részvételével zajlott le a Nébih III. kerekasztal rendezvénye december 14-én, melynek témája a tisztességtelen forgalmazói magatartás volt. A Nébih kerekasztalok általános célja a jogi, szervezési vagy éppen kommunikációs problémák feltárása, forró pontok átbeszélése, amelyekkel a hatóság és a jogkövető vállalkozások visszatérő jelleggel találkoznak.

Friss hírek

Elismerések az állategészségügyi szolgálat 130 éves jubileuma alkalmából
2018. december 6, csütörtök

Elismerések az állategészségügyi szolgálat 130 éves jubileuma alkalmából

Jubileumi ülést tartott a Magyar Toxikológusok Társasága
2018. október 30, kedd

Jubileumi ülést tartott a Magyar Toxikológusok Társasága

24. alkalommal találkoztak az atomenergia magyar és osztrák szakértői
2018. október 25, csütörtök

24. alkalommal találkoztak az atomenergia magyar és osztrák szakértői

LIFE FOOD WASTE Platform Meeting
2018. október 19, péntek

LIFE FOOD WASTE Platform Meeting

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban
2018. október 12, péntek

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban

TIM 25 Konferencia 2018
2018. október 3, szerda

TIM 25 Konferencia 2018

Sikeresen lezajlott az erdészeti szakszemélyzet 2018. évi továbbképzése
2018. október 1, hétfő

Sikeresen lezajlott az erdészeti szakszemélyzet 2018. évi továbbképzése

„Szőlőben és borban a talajvédelem” - Talajvédelmi szakértők 2018. évi továbbképzése
2018. szeptember 12, szerda

„Szőlőben és borban a talajvédelem” - Talajvédelmi szakértők 2018. évi továbbképzése

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan
2018. június 18, hétfő

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
2018. június 14, csütörtök

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Középpontban a termékvisszahívások
2018. június 14, csütörtök

Középpontban a termékvisszahívások

Egészségesen felnövő nemzedék
2018. május 16, szerda

Egészségesen felnövő nemzedék

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése
2018. május 16, szerda

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018
2018. április 17, kedd

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői
2018. március 7, szerda

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2017
2017. május 4, csütörtök

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2017