null Korlatozas alatt allo teruletrol azonnali vagas celjabol vagohidra torteno szallitas szabalyai, vagohid kijeloles

Korlátozás alatt álló területről azonnali vágás céljából vágóhídra történő szállítás szabályai, vágóhíd kijelölés

Korlátozás alatt álló területről azonnali vágás céljából vágóhídra történő szállítás szabályai, vágóhíd kijelölés
2020. április 1, szerda

Az érvényes Európai Uniós és magyar előírások (1.) lehetővé teszik, hogy, ha a járványügyi helyzet is megengedi, akkor kijelölt vágóhidakra a madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területről azonnali vágásra beszállíthatóak a baromfik. Mindez természetesen csak szigorú szabályok betartása mellett lehetséges.

Frissítve: 2020.04.06.

A beszállításhoz szükséges legfontosabb feltételek:
- A korlátozás alatt álló területről származó állatok levágása kizárólag az Országos Járványvédelmi Központ által erre a célra kijelölt vágóhídon történhet.
- A vágóhídra történő szállítást a származási hely szerint és a vágóhíd helye szerint illetékes megyék egyedileg, kérelemre engedélyezik.

- A szállítások további feltétele az alábbi követelmények teljesítése:
a) Az állományból vett minták laboratóriumi vizsgálatai kedvező eredménnyel zárultak. Mintavétellel kapcsolatos elvárások:
    - a mintát a szállítást megelőző 48 órán belül kell levenni,
    - a minta 60 db légcső/garat vagy kloáka tamponból áll, valamennyi termelési egységből, ahonnan a baromfit levágásra szánják,
    - a mintakísérő irat teljeskörű kitöltése kötelező, hiányos mintakísérő esetén az adatok pótlásáig a laboratórium nem vizsgálja a mintát.
b) Az állattartó telepen, a szállítást megelőző 24 órán belül, hatósági állatorvosi vizsgálat történik, amiről jegyzőkönyv készül.
c) Védőkörzetből leplombált járművekben kell szállítani az állatokat.
d) Védőkörzetből származó állatok esetében a vágóhídon mind az élő állatokat, mind a termékeket elkülönítve kell kezelni, tartani, szállítani és tárolni.
e) A vágóhídon a hatósági állatorvosnak vágás előtt és vágás után egyaránt részletes hatósági vizsgálatot kell végeznie.

A vonatkozó EU-s és hazai jogszabályok alapján korlátozás alá tartozó területről – védő és megfigyelési körzet - származó levágott állatok húsával, húsából nyert készítmények jelölésével, forgalmazásával kapcsolatban az alábbi előírások érvényesek:


-    Madárinfluenza miatt korlátozás álló területekről származó baromfikból nyert friss baromfihús (egész vagy darabolt baromfi, darált hús és előkészített hús, valamint MSM termék), a hőkezelt készítmény kivételével, kizárólag Magyarországon forgalmazható.
-    A fentiekben felsorolt friss baromfi és termékek csomagolásán és gyűjtőcsomagolásán a normál jelöléstől eltérő, különleges azonosító jelet kell alkalmazni. Garantálni kell tehát, hogy az áru ne kerüljön nemzetközi forgalomba!
Az érintett termékeken a vonatkozó rendelet szerinti különleges azonosító jel2. (ovális bélyegző közepén egymást keresztező két egyenes vonalból álló kereszt) helyett az alternatív azonosító jel3. feltüntetése is elfogadható. 

Az alternatív azonosító jel formája és méretei: 
XY (országkód4.)= 8 mm
1234 (létesítményengedélyezési szám5.)= 11 mm
A külső átmérő szélessége= legalább 30 mm
A négyzet vonalvastagsága= 3 mm


-    A hőkezelésen átesett készítmények – a vonatkozó rendelet alapján6. – szabadon forgalmazhatók, különleges és alternatív azonosító jelölés használata nélkül. Ezen termékeknél a különböző állati eredetű termékekre vonatkozó azonosító jelölését7. kell alkalmazni.

A vágóhíd kijelölésre vonatkozó eljárásrend:


-    Az a vágóhíd, amelyik vállalja a vágást, a területileg illetékes kormányhivatalhoz nyújthatja be ez irányú kérelmét (jelentkezését). A kérelemben részletezni kell, hogy mikortól, honnan (milyen korlátozási típusú területről) milyen terméket szeretne fogadni,
-    Az illetékes kormányhivatal a kérelmet – egyetértése esetén – továbbítja az Országos Járványvédelmi Központ (OJK) felé.
-    A kijelölő határozatot az OJK adja ki, részletezve benne a szabályokat.
-    A határozatot a vágóhíd és az érintett kormányhivatalok egyaránt megkapják.
-    A kiszállításokat a származási hely illetékes hatósága engedélyezi, amennyiben a kijelölt vágóhíd elhelyezkedése szerint illetékes kormányhivatal az állatok fogadásához hozzájárul.
-    A határozatban foglaltakon túl természetesen az egyéb vonatkozó jogszabályokban leírtakat is maradéktalanul be kell tartani minden területen.

Fontos, hogy az OJK határozata nem az Éltv. szerinti aktív közreműködésre kötelezés, hanem egy kérelemre induló intézkedés!

Hivatkozott jogszabályok és joghelyek:
1. A madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló 143/2007. (XII. 4.) FVM rendelet.
23.§: védőkörzetből származó állat beszállítására vonatkozó felmentés részletes szabályai
30.§: megfigyelési körzetből származó állat beszállítására vonatkozó felmentés részletes szabályai 
2. Különleges azonosító jel: a 2002/99/EK irányelv II. melléklete szerint
3. Alternatív azonosító jel: a Bizottság 2007/118/EK határozatának melléklete szerint
4. Országkód: a 853/2004/EK rendelet, II. melléklet, I. szakasz, B. részének 6. pontjába szerint
5. Létesítményengedélyezési szám: 853/2004/EK rendelet, II. melléklet, I. szakasz, B részének 7. pontja szerint
6. A Tanács 2002/99/EK irányelvének III. melléklete
7. A különböző állati eredetű termékekre vonatkozó azonosító jelölés: a 853/2004/EK rendelet, II. melléklet I. szakasza szerint

Friss hírek

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról
2020. augusztus 13, csütörtök

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közegészségügyi kockázatértékelése a takarmányban és az élelmiszerben, főként burgonyában, illetve burgonyából származó termékekben előforduló glükoalkaloidokra vonatkozóan.

Tovább >

Kedvezően zárult a cserepes szegfűk GMO-vizsgálata
2020. augusztus 13, csütörtök

Kedvezően zárult a cserepes szegfűk GMO-vizsgálata

Elérhetőek a Nébih idei cserepes szegfű GMO-vizsgálatának eredményei.

Tovább >