Vissza

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről
2017. augusztus 10.

Tájékoztató a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről.

Mi történt Hollandiában (röviden)?

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA augusztus 2-án jelentette be hivatalosan, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet.

A nyomozás szerint két növényi alapú biocid termékbe, a DEGA-16-ba, valamint a Copper boost elnevezésű készítménybe kevertek illegálisan fipronilt. A szerhamisítást feltehetően nem a gyártó, hanem a szerrel dolgozó vállalkozás(ok) követté(k) el.

Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamban is találtak szennyezett tojásokat.

 

Mi az a fipronil?

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszer célú állatok esetében azonban nem használható. Zsírban jól oldódik, ezért a szervezetbe kerülve felhalmozódhat (elsősorban a zsírban gazdag szövetekben). A szervezetbe jutva hatása lehet a központi idegrendszerre (átmenetileg), a májra és a pajzsmirigyre. Ismételt vagy hosszú távú expozíció esetén károsíthatja a szerveket. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos adatok szerint nem mutagén (genetikai károsodást okozó), nem teratogén (fejlődési rendellenességet okozó), de lehetséges karcinogén (rákkeltő).

 

Mekkora a veszély?

A jelenleg Hollandiában zajló tojás szennyezettségi ügy kapcsán az akut kockázat nem jelentős, ugyanakkor a hosszútávú kockázat nem zárható ki.

Az érintett tojástételek szennyezettsége eltérő. Ennek számos oka van, például az állatok kezelésére használt hamisított szerek szennyezettségi mértéke különböző, a kijuttatott szer mennyisége és a kezeléstől eltelt idő eltérő stb. A tojásban lévő szennyeződés jelentette kockázat mértéke is további számos szemponttól függ. Ezek közé tartozik például a fogyasztó életkora, egészségi állapota, a koncentráció mértéke stb.

Mivel a fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyagnak.

A hatóság javasolja, hogy az eset további részleteinek tisztázásáig, illetve annak lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás fogyasztását.

 

Mely ország érintettek?  (folyamatosan frissülő információk!)

Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamba is került szennyezett tojás, tojástermék.

 1. Mely országokban engedélyezett a Dega-16 és a Copper Boost termék?
  Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
  Belgium jelentése alapján a Menthol Boast termékkel kezelt istállókból származó tojásokban is fipronilt találtak.
 2. Mely országokban merült fel annak gyanúja, hogy a hamisított szert/szereket használtak vagy használhattak?
  Belgium, Hollandia, Németország, Franciaország, Dánia, Luxemburg, Románia, Olaszország, Málta
 3. Ezek közül mely országokban bizonyos, hogy valóban használták a hamis szereket?
  Belgium, Hollandia, Németország, Olaszország, Franciaország
 4. Mely országokba került a szennyezett tojás/tojástermék?
  Afganisztán, Amerikai Egyesült Államok, Angola, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-Afrika, Egyesült Arab Emirátusok, Egyenlítői Guinea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp szigetek, Görögország, Hollandia, Holland Antillák, Hong Kong, India, Irak, Írország, Izrael, Kanada, Katar, Kongó, Lengyelország, Lettország, Libanon, Libéria, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Maldív-szigetek, Man sziget, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Szent Márton sziget, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, USA, Zöld-foki szigetek (RASFF Window szerint)

 

Hol tudom megnézni, hogy mely tételek érintettek?

A holland hatóság weboldalán közzétett, folyamatosan frissülő lista tartalmazza az érintett kódszámokat: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/biociden/fipronil-in-eieren/eicodelijst

Az eltérő szennyezettségre tekintettel Hollandia gyakorlatilag valamennyi forgalomba került tojástételt bevizsgál. Az eredmények alapján 3 csoportba sorolják a tojásokat

 1. kategória: nem ajánlatos a fogyasztás
 2. kategória: nem ajánlatos a fogyasztás gyermekek számára
 3. kategória: teljes lista, az összes érintett gazdaság kódjával

A belga hatóság által közzétett kódok az alábbi oldalon érhetőek el (frissítve: 2017.08.13-án, 9 kódot visszavontak): 
http://www.afsca.be/persberichten/2017/2017-08-11.asp

Az angol hatóság által közzétett termékek azonosító adatai az alábbi oldalon érhetőek el: 
https://www.food.gov.uk/news-updates/news/2017/16427/update-on-fipronil-in-eggs-10-august 

 

Változik a szennyezett tojás fipronil tartalma a feldolgozás során?

A tojásba bekerül fipronil mennyisége a tárolás, főzés során sem csökken. A tojás hozzáadásával készített élelmiszereknél (pl. majonéz, piskóta stb.) azonban a fipronil koncentráció hígulásával kell számolni.

 

Magyarországon használják a hamisításban érintett biocid készítményeket?

Sem a DEGA-16, sem a Copper boost nem engedélyezett Magyarországon. A hamisítással gyanúsított cég/cégek nem forgalmaznak más állatgyógyászati terméket Magyarországon.

Ennek ellenére a hazai forgalomban lévő, NÉBIH által engedélyezett biocid készítmények esetleges szennyeződését is ellenőrizzük.

 

Hol használják a fipronilt a növényvédelemben?

A fipronil, mint növényvédő szer hatóanyag hivatalosan 2007-ben került fel az uniós pozitív listára. A korábban felmerült méhegészségügyi problémák miatt az engedélytulajdonos nem támogatta a hatóanyag megújítását, ezért annak uniós engedélye 2017. szeptember végén lejár.

Fipronil hatóanyagot tartalmazó növényvédő szer – az EU adatbázis szerint – jelenleg csak Hollandiában és Belgiumban van engedélyezve. Magyarországon 2008-ig volt engedélye egy fipronilt tartalmazó rovarölő permetezőszernek, melyet kukoricában, napraforgóban, burgonyában és cukorrépában használtak.

 

Használható a fipronil Magyarországon az állatgyógyászati készítményekben?

Igen. Jelenleg Fipronil hatóanyaggal 124 állatgyógyászati készítmény rendelkezik engedéllyel Magyarországon, ebből a legtöbb rácsepegtető oldat (spot on), illetve van néhány külsőleges oldatos spray. (A viszonylag nagy mennyiség oka, hogy egy-egy spot on-ból 4-5 különböző méret is kapható – például macska, illetve S, L, M, XL kutya –, amelyek mindegyike egyedi engedélyszámmal rendelkezik.) A készítményeknél érintett célállatfajok a kutya, a macska, illetve a vadászgörény. Élelmiszertermelő fajok számára nincs engedélyezve fipronil és biocid termékben sem található.

Az engedélyezett állatgyógyászati készítmények használati utasításnak megfelelő alkalmazása a célállatfajokban alapvetően biztonságos, de alkalmazás után nagyon ritkán előfordulhatnak mellékhatások (az alkalmazás helyén jelentkező bőrelszíneződés, helyi szőrhullás, viszketés, bőrpír, az egész testre kiterjedő viszketés vagy szőrhullás, nyálzás, hányás, és reverzibilis idegrendszeri tünetek, például fokozott ingerérzékenység, hiperaktivitás, izomremegés, levertség). Ha a kutya lenyalja az alkalmazás helyét, átmeneti fokozott nyálzás és hányás jelentkezhet.

Alkalmazása ellenjavallt nyulakon és fiatal állatokon, mert ezeknél súlyos mellékhatások, akár elhullás is előfordulhat. Az Európai Unióban élelmiszertermelő állatok kezelésére nem alkalmazható.


Átlagos (0 Szavazatok)