Vissza

II. Európai Szelídgesztenye Kongresszus (II. European Congress on Chestnut) a NÉBIH társszervezésében

II. Európai Szelídgesztenye Kongresszus (II. European Congress on Chestnut) a NÉBIH társszervezésében - szelídgesztenye-gubacsdarázs

II. Európai Szelídgesztenye Kongresszus (II. European Congress on Chestnut) a NÉBIH társszervezésében - szelídgesztenye-gubacsdarázs
2016. május 3.

2013. október 9-12 között Debrecenben, az Aquaticum Hotelben rendezték meg a II. Európai Szelídgesztenye Kongresszust (II. European Congress on Chestnut), a Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság (ISHS - International Society of Horticultural Science) ajánlásával. Hazánk és két szomszédos országunk intézményei voltak a fő szervezők: a Debreceni Egyetem Agrár- Gazdálkodástudományok Centrumának Növényvédelmi Intézete (Magyarország); a zvoleni Erdészeti Ökológiai Intézet és a nyitrai Fás Növények Biológiai Intézete (Szlovákia); és a craiovai Egyetem (Románia). A konferencia egyik társszervezője a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) volt.

25 ország 120 kutatója vett részt a konferencián, nem csak európai országokból (17 ország) voltak jelen kutatók, hanem érkeztek előadók Ausztráliából, USA-ból, Japánból, Kínából, Tajvanról, Koreából, Indiából és Brazíliából is. A NÉBIH, NTAI Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológia Laboratórium (NMBL) három munkatársa, Kriston Éva, Dr. Krizbai László és Dr. Melika George is jelen voltak, akik az Entomológia szekció munkájának szervezése mellett három előadást is tartottak.

Az utolsó évtizedek folyamán a szelídgesztenye termelők sok növényvédelmi problémával találkozhattak, melyek sok negatív változást eredményeztek világszerte a szelídgesztenye termelő vidékeken: a szelídgesztenye termelés visszaesése, a szelídgesztenye ültetvények biodiverzitásának csökkenése és az ültetvények növény-egészségügyi állapotának drasztikus romlása. A szelídgesztenye termelés új, jövőbe néző stratégiája, a fenntartható mezőgazdasági kutatási tevékenységen kell, hogy alapuljon, mely biztosíthatja az állandó magas terméshozamot, az élelmiszer biztonságot és a környezetbarát tevékenységet.  Jelenleg sok bizonytalansági tényező uralkodik a „növény-kártevő-ökoszisztéma” funkcionális mechanizmusok megértésében. A II. Európai Szelídgesztenye Kongresszus lehetőséget nyitott arra, hogy különböző területen dolgozó kutatók (növényélettan, növénynemesítés, növényvédelem, ökológia és fejlesztési technológiák) beszámolhassanak és véleményt válthassanak a gyors klíma- és környezetváltozások következtében szükséges kutatási módszerek és növénytermesztő technológiák fejlesztésében.

A kongresszus résztvevőit a főszervező, Dr. Radócz László, a Debreceni Egyetem, Növényvédelmi Intézet munkatársa üdvözölte, majd Dr. G. Bounous (Olaszország) összefoglalta a szelídgesztenye termelés távlatait és jövőjét Európában és a világban. Harmadikként M.L.Double (USA) összegezte az V. Nemzetközi Szelídgesztenye Kongresszuson (Virginia, USA, 2012) elhangzott előadások által felvetett szelídgesztenye termesztéssel és növényvédelmével kapcsolatos problémákat. A további három plenáris előadás a szelídgesztenye két legfontosabb és legveszélyesebb kártevőiről szólt. Dr. D. Rigling  (Svájc) és Dr. S. Diamandis (Görögország) a szelídgesztenye kéregrák (Cryphonectria parasitica) pusztító gombabetegségéről és e gomba hypovirulens törzseinek alkalmazásának eredményeiről számoltak be.  Dr. Melika George, az NTAI  Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológia Laboratórium (NMBL) munkatársa félórás előadást tartott a zárlati kártevő, szelídgesztenye gubacsdarázsról (Dryocosmus kuriphilus), annak elterjedéséről, európai megjelenéséről, élet ciklusáról, kártételéről, lehetséges védekezési eljárásokról, kihangsúlyozva az európai őshonos parazitoidok effektivitását és a Kínában őshonos fémfürkész, a Torymus sinensis alkalmazását mint klasszikus biológiai kontroll ágenset „Sweet Chestnut Gallwasp (Dryocosmus kuriphilus): Historical Overview of the Problem and Options for Control” („A szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus): Történeti áttekintés és az ellene történő védekezés lehetőségei”)

A kongresszus 5 szekcióban működött párhuzamosan. Három szekcióban: Növényélettan (Tree Physiology), Nemesítés és szelekció (Breeding and Selection) és Erdőgazdálkodás és gyümölcstermesztés (Forestry and Orchard Management) 23 előadás hangzott el, melyek a szelídgesztenye növényélettanával, új fajták szelekciójával, a szelídgesztenye termelése kapcsán élelmiszerbiztonsági és ökológiai problémák felvetésével foglalkoztak.

A szelídgesztenye növényvédelmi és a növény-egészségügyi problémái két szekcióban kerültek megbeszélésre. A Növénykórtani (Plant Pathology) szekcióban 12 előadás hangzott el, melyből 11 a kéregrákkal (Cryphonectria parasitica) és az ellene kifejlesztett biológiai védekezéssel a gomba hypovirulens törzseinek alkalmazásával foglalkozott. Egy előadás pedig a tinta betegség, a Phytophthora cinnamomi és a Ph. cambivora elleni védekezésről szólt.

Az Entomológia szekcióban 11 előadás hangzott el, ezek közül 10 a D. kuriphilus-ról és annak európai őshonos parazitoidjairól és egy a Kínában őshonos fémfürkész, a Torymus sinensis olaszországi alkalmazásáról szólt. Ezt a félnapos szekciót az NTAI NMBL munkatársai rendezték meg. Dr. Melika George egy összefoglaló jellegű előadást tartott: „Native Parasitoids attacking Chestnut Gallwasp, Dryocosmus kuriphilus  (Hymenoptera: Cynipidae), across Italy – Slovenia – Croatia – Hungary” („A szelídgesztenye gubacsdarázs  Dryocosmus kuriphilus  (Hymenoptera: Cynipidae)természetes parazitoidjainak elterjedése Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Magyarország területén”)  (Melika G., Matošević D., Kos. K., Bosio G., Kriston É., Krizbai L., Bozsó M., Csóka G., Pénzes Zs., Quacchia A.). A beszámoló az európai őshonos parazitoid fajok összetételéről és azok effektivitásáról szólt, saját adatokat, valamint olaszországi, szlovéniai, horvátországi és magyarországi D. kuriphilus gyűjtések és parasitoidok nevelésének eredményeit összegezte. A NÉBIH NTAI NMBL 2012 óta széles körű kutatásokat folytat a D. kuriphilus hártyásszárnyú (Hymenoptera) őshonos parazitoid darazsak fajösszetételének feltérképezésében és azok hatását vizsgálja a szelídgesztenye gubacsdarázs populációkra (a kutatást OTKA pályázat is támogatja).  Évente két alkalommal fertőzött gubacsok gyűjtése történik Észak-Olaszországban (5 mintavételezési terület Piedmont tartományban), Szlovéniában (8), Horvátországban (7) és 2013-tól Zala megyében: Dobri, Kerkateskánd és Kiskút községekben. A begyűjtött gubacsokból a parazitoidok kinevelése az NMBL karantén egységében történik.

Dr. Melika George a Zala Megyei Kormányhivatal, Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság munkatársaival, Szabó Gáborral és Bujdosó Bélával közös előadásttartott a D. kuriphilusról,mely 2013-ban, Zala megye jelentős részén megjelent és meg is telepedett az országban: ”Does the Chestnut Gallwasp, Dryocosmus kuriphilus (Hymenoptera: Cynipidae) Already Established in Hungary?” („Megtelepedett-e a szelídgesztenye gubacsdarázs  Dryocosmus kuriphilus  (Hymenoptera: Cynipidae) Magyarországon?”) (Bujdosó B., Szabó G., Bozsó M., Melika G.)

Az Entomológiai szekció kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi védekezési módszerek, beleértve az őshonos parazitoidok effektivitását, nem alkalmasak a D. kuriphilus populációk visszaszorítására és az ellene történő effektív védekezésre. Az egyetlen lehetséges hatékony  védekezési módszer, a klasszikus biológiai kontroll, azaz a Torymus sinensis fémfürkész behozatala, további laboratóriumi felszaporítása és a szelídgesztenye  állományokba való kiengedése.

A Poszter Szekcióban 33 posztert állítottak ki, többségük a szelídgesztenye gubacsdarázzsal és a kéregrákkal foglalkoztak.

 

Dr. Melika George, Kriston Éva, Dr. Krizbai László
Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológia Laboratórium, NTAI

 

Ajánlott oldal: http://www.chestnutdebrecen.eu/Chestnut/Chestnut/index/eng 

Kapcsolódó cikkek 
Mentsük meg a Magyarországi szelídgesztenye állományt a gubacsdarázstól! 
Megszűntek a szelídgesztenye-gubacsdarázs elleni korlátozó intézkedések, fókuszban a biológiai védekezés 
Szelídgesztenyéink újabb, nem-honos kártevője, a szelídgesztenye-gubacsdarázs


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Ismét időszerű az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés
2019. június 19, szerda

Ismét időszerű az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés

Parlagfű Bejelentő Rendszer
2019. június 11, kedd

Parlagfű Bejelentő Rendszer

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról
2019. június 11, kedd

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

Felfüggesztette a Nébih egy olasz gyártású növénykondicionáló készítmény engedélyét
2019. június 5, szerda

Felfüggesztette a Nébih egy olasz gyártású növénykondicionáló készítmény engedélyét

Országos parlagfű helyzetkép (2019.05.24.)
2019. május 24, péntek

Országos parlagfű helyzetkép (2019.05.24.)

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában
2019. május 23, csütörtök

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától!
2019. május 13, hétfő

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától!

Új növény-egészségügyi szabályozás lép életbe év végén az Európai Unióban
2019. április 24, szerda

Új növény-egészségügyi szabályozás lép életbe év végén az Európai Unióban

Készülni kell a tűzelhalás betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben
2019. április 12, péntek

Készülni kell a tűzelhalás betegség megjelenésére az almatermésű gyümölcsösökben

Még nem késő védekezni a monília ellen
2019. április 11, csütörtök

Még nem késő védekezni a monília ellen

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme
2019. április 10, szerda

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme

Légi növényvédelemhez hatósági engedéllyel rendelkező szervezetek
2019. március 21, csütörtök

Légi növényvédelemhez hatósági engedéllyel rendelkező szervezetek

Dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonása
2018. december 10, hétfő

Dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonása

Tirám (TMTD) hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonása
2018. december 10, hétfő

Tirám (TMTD) hatóanyagot tartalmazó készítmények visszavonása

Az európai kőriseket is fenyegeti a karcsúdíszbogár terjeszkedése
2018. november 30, péntek

Az európai kőriseket is fenyegeti a karcsúdíszbogár terjeszkedése

Felhívás az aktuális mezei pocokfertőzöttség felmérésére
2018. október 12, péntek

Felhívás az aktuális mezei pocokfertőzöttség felmérésére