null Friss információk a szarvasfélék krónikus sorvadásos betegségének előfordulásáról és a kimutatási módszerekről

Friss információk a szarvasfélék krónikus sorvadásos betegségének előfordulásáról és a kimutatási módszerekről

2018. január 31, szerda

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői szerint a Norvégiában használt diagnosztikai módszerekkel 2016-ban és 2017-ben krónikus sorvadásos betegséget (Chronic Wasting Disease – CWD) mutattak ki rénszarvasban, jávorszarvasban és gímszarvasban.

Mostanáig Európában kevés információ állt rendelkezésre a kimutatási módszerek hatásosságáról, hatékonyságáról – mivel ezt a betegséget eddig Európában még nem azonosították -, de a norvég tapasztalatok szerint ezek a módszerek működőképesek.

Az EFSA szakértői értékelték a 2006 és 2010 között végzett kutatás nehézségeit, és nem zárhatták ki azt a lehetőséget, hogy a betegség a vizsgálat előtt is jelen volt Európában, annak ellenére, hogy nem mutattak ki ilyen eseteket.

Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Svédország 2018-ban kezdik el a betegség monitoringját, melynek során az EFSA 2017-ben tett javaslatait követik.

2017 januárjában EFSA szakértők meghatározták azokat az intézkedéseket, amelyek megelőzik a betegség Európai Unióba jutását, illetve Unión belüli terjedését. Az EFSA az új ismeretek, bizonyítékok lehetséges közegészségügyi kockázatait is értékelte.

A témáról bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >