null Elérhetőek a 2021. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai

Elérhetőek a 2021. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai

Elérhetőek a 2021. évi Gazdálkodási Napló „web-GN” és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai
2022. január 3, hétfő

A 2021. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok a Nébih honlapján elérhetőek.

A 2021. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • ökológiai gazdálkodástámogatás
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken
  • élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások
  • vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adat tartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák.
Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget egyetlen gazdálkodási napló „web-GN” beküldésével teljesíteni lehet. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2022. január 1. és január 31. között kell teljesíteni.
A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni. Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A Nitrát adatszolgáltatást 2022. január 1-től 2022. március 31-ig kell teljesíteni.
Változás: a nitrát adatlap 3.2-Trágyakijuttatás adatai tárgyévben- betétlapja az alábbi mezővel egészült ki:
„Pentozán hatás miatt kijuttatott N hatóanyag (kg/ha)”.
Az adatokat mindkét eseteben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a hivatal honlapján a http://anyk.nebih.gov.hu/ linken keresztül érhetők el közvetlenül.
A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.
Gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

A 2021. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldésével kapcsolatos gyakran ismételt kérdések az alábbi oldalon megtalálhatók:
https://portal.nebih.gov.hu/noveny/gyakran-ismetelt-kerdesek

Friss hírek

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk
2022. szeptember 29, csütörtök

Negyedével csökkent az élelmiszerpazarlásunk

2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás a háztartásokban – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) harmadik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése során. A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

Tovább >

Veszett rókát találtak Magyarország ukrán határ menti területén
2022. szeptember 28, szerda

Veszett rókát találtak Magyarország ukrán határ menti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. A hatóság az érintett területen gócvakcinázással egészíti ki a 2022. október 1-8. között zajló őszi vakcinázási kampányt.

Tovább >