null Elérhető és szabadon tesztelhető a Nébih elektronikus permetezési napló (ePN) vezetésére szolgáló felülete

Elérhető és szabadon tesztelhető a Nébih elektronikus permetezési napló (ePN) vezetésére szolgáló felülete

Elérhető és szabadon tesztelhető a Nébih elektronikus permetezési napló (ePN) vezetésére szolgáló felülete
2022. június 1, szerda

A Nébih elektronikus felületén kell vezetni 2022. július 1-től a permetezési naplót, azaz az értékesítési célra szánt növényi termékek előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről vezetett nyilvántartást. A Nébih minden érintettet arra biztat, hogy a feltöltési felület éles indulásáig rendelkezésre álló időben ismerkedjen a feltöltési felülettel, melyhez részletes felhasználási útmutató is az érintettek rendelkezésére áll.

Nincs változás a tekintetben, hogy minden növényvédőszeres-kezelést a munkavégzést megelőzően vagy azzal egyidejűleg kell rögzíteni a naplóban! Ez az elvárás a papír alapú permetezési napló esetében is fennállt, és az elektronikus változatnál sincs másképp.

A permetezési napló vezetésére szolgáló elektronikus felület a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül érhető el: https://upr.nebih.gov.hu/login

A Nébih ÜPR felületén belépve, Ügyfélkapus azonosítás után a felhasználó az Ügyintézés menüpontot kiválasztva a következő útvonalon találja a feltöltési felületet: Növény és talaj/Növényvédelem/TESZTÜZEM - Elektronikus permetezési napló (adatszolgáltatás növényvédelmi kezelésekről)

Az ügytípus az alábbi linken közvetlenül is elérhető: https://upr.nebih.gov.hu/ng/ugyintezes/ugykatalogus/ugyleiras/F0081-S0031-U0015 
Ezt követően pedig a Tovább az e-ügyintézéshez linkre kattintva érhető el az alkalmazás.

A permetezési napló töltésével az adatszolgáltatásra kötelezett bárkit megbízhat. Amennyiben a felhasználó egy vagy több meghatalmazó nevében jár el, akkor "Növényvédelmi kezelések adatszolgáltatásával kapcsolatos ügyek" típusú meghatalmazással kell rendelkeznie. A meghatalmazás az ÜPR kezdőfelületén a Meghatalmazás menüpont alatt az Új meghatalmazás fül kiválasztásával készíthető el. Fontos, hogy a meghatalmazás csak azután lesz aktív, ha az aláírt, eredeti példány beérkezett a Nébih-hez, ezért azt érdemes mielőbb elkészíteni!

A program feltöltésének logikája viszonylag egyszerű. A permetezések feltöltéséhez a termelőnek először minden évben a kezelt területek adatait kell megadnia. Az egyszer már felvitt és elmentett területi adatokat a felhasználók a következő években már átmásolhatják az előző évekből, tehát a pontos területi adatok megadására csak egyszer lesz szükség. Ezt követően a már „véglegesített” területekre lehet felvinni kezeléseket. A korábban rögzített kezelések szintén másolhatók évről évre, illetve területről területre. Fontos, hogy a már „véglegesített” vagy „lezárt” területekre új növényvédelmi kezelést felvinni nem lehetséges, az adatok nem módosíthatók.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a felületre feltöltött adatokat 2022. június 30. napján éjfélkor minden felhasználó esetében töröljük. Kérjük tehát az érintetteket, hogy a saját érdekükben ne „dolgozzanak előre”.

Az elektronikus permetezési napló vezetési kötelezettség azokra is vonatkozik, akik gazdálkodási naplót (GN) vezetnek. Esetükben az adatokat az év első felében még papír alapon (a GN10-es betétlapon), 2022. július 1. után viszont már kizárólag az elektronikus permetezési naplóban kell rögzíteni. Szintén fontos változás, hogy a 2022-es gazdálkodási évre vonatkozó GN benyújtási időszakban csak a papír alapú nyilvántartást kell majd beküldeni, a 2022. második félévben az elektronikus permetezési naplóba rögzített kezelések esetében erre nem lesz szükség. Így tehát – az idei, átmeneti év után – egyszerűsödik a jelentési folyamat.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a felületen a kezelt kultúra kiválasztását követően előfordulhat, hogy az alkalmazott növényvédő szert a felhasználó nem találja meg a legördülő listában. A teljes lista feltöltése folyamatban van, tehát erre vonatkozóan észrevételt nem várunk a felhasználóktól.

A felülettel kapcsolatos kérdéseket a novenyvedelem@nebih.gov.hu e-mail címre várjuk.

Felhasználói kézikönyv az ePN-hez 
Gyakran Ismételt Kérdések  https://portal.nebih.gov.hu/e-permet
Bejelentkezési felület az ePN eléréséhez: https://upr.nebih.gov.hu/login vagy 
https://upr.nebih.gov.hu/ng/ugyintezes/ugykatalogus/ugyleiras/F0081-S0031-U0015
Kapcsolódó cikkünk: https://portal.nebih.gov.hu/-/elektronikussa-valik-a-permetezesi-naplo

Kapcsolódó jogszabályok:
*43/2010. FVM rendelet
**2009/128/EK irányelv
A rendeletek hatályos változatát a https://njt.hu/ oldalon olvashatják.

Friss hírek

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon
2022. június 22, szerda

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Tovább >