null EFSA-ECDC: A csecsemőtápszer visszahívása csökkenti az egészségügyi kockázatot

EFSA-ECDC: A csecsemőtápszer visszahívása csökkenti az egészségügyi kockázatot

2018. január 18, csütörtök

A francia feldolgozó cég által gyártott csecsemőtápszer forgalmazásának felfüggesztése és a széleskörű termékvisszahívás jelentősen csökkenteni fogja annak kockázatát, hogy további csecsemők fertőződjenek meg a Salmonella Agona-val – ezt közölte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a gyors járványügyi értékelésének eredményeként.

A csecsemőtápszer fogyasztásához köthető S. Agona járvány 2017 augusztusa óta zajlik Franciaországban. A járvány eddig 37 egy éves kor alatti gyermeket érintett Franciaországban. A teljes genom szekvenálás (WGS) módszerével megerősítették, hogy egy spanyol eset is kapcsolódik a Franciaországban zajló járványhoz. Egy valószínűsíthető esetet azonosítottak Görögországban is. A legutóbbi esetről 2017. december 2-án érkezett hír.

Az EFSA és az ECDC azt javasolja, hogy az érintett tagországok illetékes hatóságai továbbra is osszák meg az epidemiológiai, mikrobiológiai és környezeti vizsgálatokkal kapcsolatos információkat, valamint az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási rendszerben (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF), illetve a Korai Figyelmeztető és Reagáló Rendszerben (Early Warning Response System – EWRS) tegyék meg ezzel kapcsolatos bejelentéseiket.

Javaslatok a fertőzés megelőzésére:

  • Ne használjanak olyan csecsemőtápszert, amelyek érintettek ezekben a megbetegedésekben;
  • Fontos a kézmosás a cumisüveg előkészítése előtt és után is;
A tápszert az elkészítését követően két órán belül el kell fogyasztani.

Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >