null

null Csomagolatlan pekaru kezelese koronavirus jarvany idejen

Csomagolatlan pékáru kezelése koronavírus járvány idején

Csomagolatlan pékáru kezelése koronavírus járvány idején
2020. március 30, hétfő

A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a csomagolatlanul értékesített péktermékek kezelésére. Az adott létesítményre vonatkozó higiéniai szabályok szigorú betartásán túl az alábbiakat kell biztosítani.

•    A bejáratnál érintés nélkül használható, virucid kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése javasolt.
•    A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről.
•    Pultból történő értékesítés esetén az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni, a pultot fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani, fertőtleníteni.
•    A pénz kezelésére külön személyt kell biztosítani, aki kesztyűt visel, és a pénzt lehetőleg a vásárló kezének érintése nélkül veszi át. Ahol megoldható, célszerű előnyben részesíteni a bankkártyás fizetést.
•    Önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen a péktermékekre, például cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazásával.
•    A csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközöket a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélni kell, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell. Ennek megvalósítása érdekében elegendő eszközzel és megfelelő hatékonyságú (virucid) fertőtlenítő szerrel kell rendelkezni. 
•    Ha a csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközök rendszeres cseréje és fertőtlenítése nem biztosítható, azokat a csomagolásra szánt elegendő nylon zacskó kihelyezésével kell helyettesíteni.
•    A termékek megfogásához, csomagolásához a vásárlók részére biztosított csomagolóanyagot oly módon kell kihelyezni, hogy felhasználása során a vásárló csak az általa felhasználandó zacskót érintse meg. Ezt a meglévő adagolók használatával lehet biztosítani. 
•    Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék, például ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat és/vagy a helytelen gyakorlatot, áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.
•    A dolgozók részére a kiszolgálás helyén virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert kell biztosítani melyet kötelesek rendszeresen használni. 
•    Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségi állapotára. Kizárólag olyan személy végezhet munkát, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Megbetegedés gyanúja esetén haladéktalanul alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket. 
•    Amennyiben a betegség tünetei munkaidő alatt jelentkeznek, a dolgozót haladéktalanul el kell különíteni, és azonnal értesíteni kell a háziorvost, aki a további teendőket elrendeli. Minden csomagolatlan pékárut, amire köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhetett, el kell különíteni.
•    Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.


A hatóság a veszélyhelyzetben szükséges óvintézkedések és higiéniai előírások betartását ellenőrzi, és szükség esetén kötelezést, szankciót alkalmaz.


Friss hírek

Szüret a „korona” idején
2020. október 5, hétfő

Szüret a „korona” idején

A kertészeti üzemekben javában zajlik az őszi szüreti munka. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagoló üzemekben. A Nébih összegyűjtötte azokat a javasolt intézkedéseket, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a dolgozók egészségének megóvását leginkább szolgálják.

Tovább >

Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén
2020. szeptember 4, péntek

Gyermekétkeztetési tanácsok a tanév kezdetén

További járványügyi intézkedésekig a tanév szeptember 1-jén a hagyományos módon megkezdődik. A pandémiát okozó SARS-CoV-2 vírus azonban továbbra is jelen van – és a járványügyi adatokat figyelve – sajnos az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik. A tanévkezdés – ennek tudatában – a korábbiaknál is nagyobb feladatot ró a gyermekétkeztetést végző vállalkozásokra, főző- és tálaló-melegítőkonyhákra, kiszállítást végzőkre egyaránt. A szülők részéről is jogosan merül fel a kérdés: biztonságos-e a gyermekek közösségi étkezése?

Tovább >