null Bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalának külön engedélyezése

Bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalának külön engedélyezése

Bizonyos élelmiszerek (például friss hús, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermékek) kiskereskedelmi forgalomba hozatalához külön engedély szükséges, melyet a vállalkozó kérelmére, kedvező eredményű szemlét követően a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal ad ki, díjmentesen.

Az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V.7.) FVM rendelet 2. melléklete tartalmazza azokat az élelmiszereket, amelyek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához külön engedély szükséges.

A külön engedélyt a kiskereskedelmi létesítmény (üzlet, nagykereskedelmi árusító hely, elosztó központ, vendéglátó egység, közétkeztetés) helye szerint területileg illetékes járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalnál (járási hivatal) kell kérni.
A külön engedély kérelemhez csatolandó dokumentumok felsorolása a rendelet 3. mellékletében megtalálható.

Amennyiben a helyszíni szemle alapján megállapítható, hogy az élelmiszer kiskereskedelmi forgalomba hozatala nem felel meg a vonatkozó előírásoknak, az élelmiszer-vállalkozónak lehetősége van az általa vállalt határidőn belül a hiányosságok pótlására.

A külön engedély visszavonásig hatályos. Az élelmiszer-vállalkozó az engedély megadását követően haladéktalanul köteles bejelenteni az adatokban bekövetkezett változást.

 

Melyek azok az élelmiszerek, amelyek forgalomba hozatalához külön engedély szükséges?

  • Friss hús
    „Friss hús”: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst. (853/2004/EK rendelet 1. melléklet 1.10.)

  • Friss halászati termék, az élő hal kivételével
    „Friss halászati termékek”: egész vagy előkészített, feldolgozatlan halászati termékek, beleértve a vákuumban vagy módosított nyomás alatt csomagolt termékeket, amelyeken a hűtésen kívül semmilyen további, tartósítást célzó műveletet nem végeztek. (853/2004/EK rendelet 1. melléklet 3.5.)

  • Nyerstej, valamint a hűtést igénylő tej és tejtermék
    „Nyerstej”: tenyésztett állatok tejmirigyéből kiválasztott tej, amelyet nem melegítettek 40°C fölé, és azon nem végeztek semmilyen, ezzel egyenértékű hatással járó kezelést (853/2004/EK rendelet 1. melléklet 4.1.)

  • Vendéglátó-ipari termék, az italok kivételével
    „Vendéglátó-ipari termék”: olyan étel, ital (az ivóvíz kivételével), cukrászati, hidegkonyhai készítmény, amelyet az előállítás helyén, ideiglenes árusítóhelyen, tálalókonyhán vagy házhoz szállítva értékesítenek a végső fogyasztó vagy egyéb jogszabályban megadott korlátok szerint kiskereskedelmi létesítmény számára; (2008. évi XLVI tv. Melléklet 71.)

  • Azon hűtést igénylő cukrászati készítmények, amelyek forgalomba hozatala az előállítás helyén, illetve házhoz szállítással történik, a végső fogyasztó részére.

 


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >