Bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalának külön engedélyezése
Bizonyos élelmiszerek (például friss hús, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermékek) kiskereskedelmi forgalomba hozatalához külön engedély szükséges, melyet a vállalkozó kérelmére, kedvező eredményű szemlét követően a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal ad ki, díjmentesen.
Az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről szóló 57/2010. (V.7.) FVM rendelet 2. melléklete tartalmazza azokat az élelmiszereket, amelyek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához külön engedély szükséges.
A külön engedélyt a kiskereskedelmi létesítmény (üzlet, nagykereskedelmi árusító hely, elosztó központ, vendéglátó egység, közétkeztetés) helye szerint területileg illetékes járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalnál (járási hivatal) kell kérni.
A külön engedély kérelemhez csatolandó dokumentumok felsorolása a rendelet 3. mellékletében megtalálható.
Amennyiben a helyszíni szemle alapján megállapítható, hogy az élelmiszer kiskereskedelmi forgalomba hozatala nem felel meg a vonatkozó előírásoknak, az élelmiszer-vállalkozónak lehetősége van az általa vállalt határidőn belül a hiányosságok pótlására.
A külön engedély visszavonásig hatályos. Az élelmiszer-vállalkozó az engedély megadását követően haladéktalanul köteles bejelenteni az adatokban bekövetkezett változást.
Melyek azok az élelmiszerek, amelyek forgalomba hozatalához külön engedély szükséges?
-
Friss hús
„Friss hús”: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst. (853/2004/EK rendelet 1. melléklet 1.10.) -
Friss halászati termék, az élő hal kivételével
„Friss halászati termékek”: egész vagy előkészített, feldolgozatlan halászati termékek, beleértve a vákuumban vagy módosított nyomás alatt csomagolt termékeket, amelyeken a hűtésen kívül semmilyen további, tartósítást célzó műveletet nem végeztek. (853/2004/EK rendelet 1. melléklet 3.5.) -
Nyerstej, valamint a hűtést igénylő tej és tejtermék
„Nyerstej”: tenyésztett állatok tejmirigyéből kiválasztott tej, amelyet nem melegítettek 40°C fölé, és azon nem végeztek semmilyen, ezzel egyenértékű hatással járó kezelést (853/2004/EK rendelet 1. melléklet 4.1.) -
Vendéglátó-ipari termék, az italok kivételével
„Vendéglátó-ipari termék”: olyan étel, ital (az ivóvíz kivételével), cukrászati, hidegkonyhai készítmény, amelyet az előállítás helyén, ideiglenes árusítóhelyen, tálalókonyhán vagy házhoz szállítva értékesítenek a végső fogyasztó vagy egyéb jogszabályban megadott korlátok szerint kiskereskedelmi létesítmény számára; (2008. évi XLVI tv. Melléklet 71.) -
Azon hűtést igénylő cukrászati készítmények, amelyek forgalomba hozatala az előállítás helyén, illetve házhoz szállítással történik, a végső fogyasztó részére.