null Az EU es az Egyesult Kiralysag is keszul az atmeneti idoszak vegere

Az EU és az Egyesült Királyság is készül az átmeneti időszak végére

Az EU és az Egyesült Királyság is készül az átmeneti időszak végére
2020. július 16, csütörtök

Az Európai Bizottság felülvizsgálja, és szükség esetén frissíti, azt a több mint száz ágazatspecifikus felkészülési közleményt, amelyet az Egyesült Királysággal az 50. cikk alapján folytatott tárgyalások során tett közzé. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyság is fontos információkat publikált a januártól érvényes változásokról.

A már elkészült készenléti közlemények elérhetőek a Bizottság honlapján: https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period_hu

Az Egyesült Királyság által közzétett lényeges információk

A www.gov.uk oldalon megjelent tájékoztató szerint az átmeneti időszak lejárta után szakaszosan vezetik majd be az EU-ból Nagy-Britanniába importált árucikkek határellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket. A cél, hogy ezáltal több időt adjanak a koronavírus-helyzet által sújtott vállalkozásoknak az átállásra. 
Az új határellenőrzést 2021. július 1-ig három szakaszban vezeti be az alábbiak szerint:
•    2021. januártól: Alapvető árucikkekkel kereskedő vállalkozóknak (ideértve mindent, a ruháktól az elektronikai cikkekig) meg kell felelniük olyan alap vámkövetelményeknek, mint a megfelelő adatok nyilvántartása és rendelkezésre bocsátása az áruval kapcsolatban, és hat hónapot kapnak rá, hogy vámnyilatkozatot tegyenek. 
Minden Nagy-Britanniába történő export kötelező vámtarifát von maga után, ám ennek befizetése elhalasztható a vámnyilatkozat benyújtásáig. 
Megfigyelés alá helyezik majd az olyan ellenőrzött árukat, mint az alkohol és a dohány. 
A vállalkozásoknak azt is mérlegelniük kell majd, hogy hogyan számolják el a hozzáadottérték-adót (HÉA) az exportcikkeken. Az áruk rendeltetési helyén fizikai ellenőrzésekre is sor kerül, csakúgy, mint minden magas kockázatot jelentő élőállat- és növény engedélyezett telephelyein.
Minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket importáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie. 
A magas kockázatú állati melléktermékek (ABP) behozatalához szintén előzetes értesítés szükséges. Az okmányok ellenőrzését távolról végzik el, a magas kockázatú áruk fizikai ellenőrzésére pedig a rendeltetési helyen vagy más engedélyezett helyiségben kerül sor.
•    2021. áprilistól: minden állati eredetű termék (például hús, állateledel, méz, tej- és tojás tartalmú termékek), illetve a szabályozott növények, valamint növényi eredetű termékek exportja a hatóság előzetes értesítését és megfelelő egészségügyi dokumentációt igényel majd.
•    2021. júliustól: Az EU és az Egyesült Királyság között árut mozgató kereskedőknek a behozatali ponton kell nyilatkozatokat tenniük és a vonatkozó tarifákat megfizetniük. Teljes biztonsági nyilatkozatokat kell benyújtani, míg az SPS-termékek esetében növekszik a fizikai ellenőrzés és a mintavétel: az állatok, növények és termékeik ellenőrzésére az Egyesült Királyság határellenőrző állomásain kerül sor.


Friss hírek

A tulajdonosok négyötöde már megkapta a madárinfluenza miatti kártalanítást
2020. augusztus 7, péntek

A tulajdonosok négyötöde már megkapta a madárinfluenza miatti kártalanítást

Több nyugodt év után 2020-ban ismét megjelent a madárinfluenza betegség Magyarországon. A járványt – gyors és határozott intézkedésekkel – sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 80%-át, csaknem 9,5 mrd Ft-ot, már kifizetett a Nébih.

Tovább >

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >