null Általános tájékoztató az EU MENU élelmiszerfogyasztási felmérésben való részvételhez

Általános tájékoztató az EU MENU élelmiszerfogyasztási felmérésben való részvételhez

Általános tájékoztató az EU MENU élelmiszerfogyasztási felmérésben való részvételhez
2019. július 11, csütörtök

Az EU MENU felmérés az emberek élelmiszerfogyasztási szokásait vizsgáló felmérés, ami azzal a céllal indult el, hogy jelentenek-e kockázatot a hazai lakosság számára az élelmiszerekben esetleg előforduló szennyező anyagok, növényvédőszer-maradékok, adalékanyagok.

Az Európai Unió minden országában elvégzik ezt a felmérést, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kezdeményezésére indított EU MENU – Mi van terítéken Európában? program keretében. Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) foglalkozik az adatgyűjtéssel.

A felmérésben az alábbi életkori csoportokról gyűjtünk információkat:

CSOPORT KOR TERVEZETT LÉTSZÁM
Kisgyermekek, gyermekek 1-9 éves 1056 fő
Serdülők 10-17 éves 528 fő
Felnőttek 18-74 éves 1056 fő

 

Szeretnénk, ha Ön is részt venne a közel 3000 főre kiterjedő felmérésünkben, ezért kérjük, olvassa el az alábbi tájékoztatót. Mit fog jelenteni az Ön számára a részvétel?

Beleegyezése esetén táplálkozás-egészségügyi szakember (dietetikus) fogja Önt megkeresni, telefonon vagy e-mailben időpont egyeztetés céljából. Az előre egyeztetett időpontban és helyszínen a dietetikus részletesen kikérdezi Önt az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról. A kikérdezésre két alkalommal kerül sor, első alkalommal telefonon, a második alkalommal pedig mindenképpen személyesen.

A két interjú között legalább 10 napnak el kell majd telnie. A személyes kikérdezés során megmérik vagy megkérdezik testtömegét és testmagasságát, valamint néhány életmóddal kapcsolatos és élelmiszerfogyasztásra vonatkozó kérdést is feltesznek Önnek.

Gyermekek, fiatalok esetében hogy történik a kikérdezés?

10-17 éves kor közötti fiatalok kikérdezése a felnőttekéhez hasonló módon történik, önállóan, vagy ha igénylik, a szülő segítségével válaszolhatnak a dietetikusok által feltett kérdésekre.

1-9 éves korig mindenképp a szülők segítségével gyűjtjük össze az élelmiszerfogyasztási adatokat.

Ebben az esetben azt fogjuk kérni a szülőktől, hogy egy étkezési napló kitöltésével jegyezzék fel a gyermek étel-ital fogyasztását két napon. Ezt követően a dietetikus először telefonon, majd a második feljegyzett nap után személyesen keresi meg a szülőket, hogy a kitöltött napló alapján rögzítse a gyermek fogyasztását. Ennél a korcsoportnál a testtömeget és a testmagasságot mindig a kikérdezést végző szakember méri meg.

Milyen előnye származik a részvételből?

Ön részvételével hozzájárul, hogy a jövőben egészségesebb és biztonságosabb élelmiszerek kerüljenek asztalunkra. Továbbá, a felmérés során alkalma nyílik a táplálkozással kapcsolatos kérdéseit megbeszélni egy szakemberrel, és tájékoztatást kaphat az egészséges és biztonságos táplálkozás alapelveiről. Ezen felül, a két kikérdezést követően 3000 forint értékű vásárlási utalvánnyal és egy tájékoztató kiadvánnyal is megköszönjük közreműködését.

Mindenki részt vehet a családból?

Akár minden családtag (1-74 éves korig) jelezheti részvételi szándékát az online felületen, de egy háztartásból csak egy személy, vagy egy felnőtt mellett egy kisgyermek (1-3 éves korú) kerülhet kiválasztásra a későbbiekben, melyről visszajelzést adunk.

A felmérésbe való jelentkezéshez kérjük, az alábbi linkre kattintva töltse ki űrlapunkat a kért adatokkal, és küldje el nekünk! Jelentkezését követően a felmérésbe való beválasztása esetén munkatársunk hamarosan felveszi Önnel telefonon a kapcsolatot egy rövid egyeztetés céljából:

JELENTKEZÉS

A felméréshez az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága adott engedélyt és szakhatósági állásfoglalást, illetve adatvédelmi nyilvántartásba való felvétele megtörtént a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felé.

Letölthető dokumentumok:
Általános tájékoztató
Jelentkezési lap


Friss hírek

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!
2020. április 2, csütörtök

Palántázás a koronavírus járvány idején? Lehetséges!

A koronavírus járvány bizonyára elgondolkodtatja a konyhakerti kertészkedőket, mit kell másképpen csinálniuk, mint ahogyan szokták. Ebben a rendkívüli helyzetben valóban fontos a veszélyek tudatosítása és elkerülése, ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei csokorba szedtek néhány hasznos tippet a veteményezők és palántázók részére.

Tovább >

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >