Vissza

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról
2019. június 11.

Az idei évben már június 11-től fogadja a bejelentéseket a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).

A hatósági ellenőrzés mellett a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében hatékonyan tudnak közreműködni az állampolgárok is, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján bejelentéseikkel jelentős mértékben hozzájárultak a hatósági tevékenység eredményességéhez, a parlagfű elleni védekezéshez. A lakossági bejelentések kezelése érdekében 2013-ban kialakításra került a Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR).

A PBR-be regisztrációt követően bárki bejelentheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet, ezzel is hozzájárulva a sikeres felderítéshez, védekezéshez. A rendszerben naponta számos bejelentés kerül rögzítésre, amelyek kivizsgálása, mint minden évben, idén is kiemelt fontosságú.

A lakossági felhasználók a rendszerben megjelölik a parlagfűvel borított területeket, amely bejelentésről a PBR belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, önkormányzatnak, külterület esetében pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld jelzést.

A bejelentés alapján lefolytatott hatósági ellenőrzésnek nagyon fontos eleme a bejelentők felé történő folyamatos visszajelzés, a hatóság által az eljárás során tett intézkedésekről való megfelelő tájékoztatás. A PBR működésének tapasztalatai alapján több esetben előfordult, hogy a bejelentés kivizsgálása ugyan megkezdődött, azonban a rendszerben mégis folyamatban lévő ügyként jelent meg. Külterületi ingatlanok vonatkozásában a Parlagfű Információs Rendszer (PIR) automatikusan változtatja az egyes bejelentések intézésének státuszát, a hatósági eljárás menetének megfelelően. Ezen nyomon követésre azonban a belterületi ingatlanokra vonatkozó bejelentések esetében jelenleg nincs mód, ezt manuálisan kell megvalósítani. Mivel a PBR-be érkező bejelentések több, mint 80%-a belterületi ingatlanokat érint, ezen ügyek esetében a hatósági ügyintézés menetének PBR-be történő rögzítése több odafigyelést és gondosságot igényel.

Mindezek alapján kiemelten fontos, hogy a parlagfűvel fertőzött belterületi ingatlanok esetén a jegyzők, valamint a növény és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalok munkatársai a PBR-ben folyamatosan aktualizálják az adott bejelentés státuszát annak érdekében, hogy a bejelentő folyamatosan korrekt tájékoztatáshoz juthasson a bejelentésével kapcsolatban.

Mindannyiunk közös érdeke a parlagfű elleni hatékony fellépés, valamint a lakossági bejelentők megfelelő tájékoztatása az általuk bejelentett parlagfüves területek állapotáról.

PBR Státusz változás


Átlagos (0 Szavazatok)