null A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról
2019. június 11, kedd

Az idei évben már június 11-től fogadja a bejelentéseket a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).

A hatósági ellenőrzés mellett a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében hatékonyan tudnak közreműködni az állampolgárok is, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján bejelentéseikkel jelentős mértékben hozzájárultak a hatósági tevékenység eredményességéhez, a parlagfű elleni védekezéshez. A lakossági bejelentések kezelése érdekében 2013-ban kialakításra került a Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR).

A PBR-be regisztrációt követően bárki bejelentheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet, ezzel is hozzájárulva a sikeres felderítéshez, védekezéshez. A rendszerben naponta számos bejelentés kerül rögzítésre, amelyek kivizsgálása, mint minden évben, idén is kiemelt fontosságú.

A lakossági felhasználók a rendszerben megjelölik a parlagfűvel borított területeket, amely bejelentésről a PBR belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, önkormányzatnak, külterület esetében pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld jelzést.

A bejelentés alapján lefolytatott hatósági ellenőrzésnek nagyon fontos eleme a bejelentők felé történő folyamatos visszajelzés, a hatóság által az eljárás során tett intézkedésekről való megfelelő tájékoztatás. A PBR működésének tapasztalatai alapján több esetben előfordult, hogy a bejelentés kivizsgálása ugyan megkezdődött, azonban a rendszerben mégis folyamatban lévő ügyként jelent meg. Külterületi ingatlanok vonatkozásában a Parlagfű Információs Rendszer (PIR) automatikusan változtatja az egyes bejelentések intézésének státuszát, a hatósági eljárás menetének megfelelően. Ezen nyomon követésre azonban a belterületi ingatlanokra vonatkozó bejelentések esetében jelenleg nincs mód, ezt manuálisan kell megvalósítani. Mivel a PBR-be érkező bejelentések több, mint 80%-a belterületi ingatlanokat érint, ezen ügyek esetében a hatósági ügyintézés menetének PBR-be történő rögzítése több odafigyelést és gondosságot igényel.

Mindezek alapján kiemelten fontos, hogy a parlagfűvel fertőzött belterületi ingatlanok esetén a jegyzők, valamint a növény és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalok munkatársai a PBR-ben folyamatosan aktualizálják az adott bejelentés státuszát annak érdekében, hogy a bejelentő folyamatosan korrekt tájékoztatáshoz juthasson a bejelentésével kapcsolatban.

Mindannyiunk közös érdeke a parlagfű elleni hatékony fellépés, valamint a lakossági bejelentők megfelelő tájékoztatása az általuk bejelentett parlagfüves területek állapotáról.

PBR Státusz változás


Friss hírek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2020. február 21, péntek

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei 2020.

Tovább >

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét
2020. február 13, csütörtök

Visszavonta az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyét

Az Európai Bizottság a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok megújításának elutasításáról döntött. Ennek értelmében 2020. február 16-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják a legnagyobb mennyiségben felhasznált rovarölő szer hatóanyag, a klórpirifosz, valamint a klórpirifosz-metil összes készítményét. A bizottság a forgalmazásra és felhasználásra adható türelmi idő lejáratát 2020. április 16. napjában állapította meg.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)