null A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról

A Parlagfű Bejelentő Rendszerről általában és a státuszváltoztatás fontosságáról
2020. június 3, szerda

Az idei évben már június 1-től fogadja a bejelentéseket a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).

A hatósági ellenőrzés mellett a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében hatékonyan tudnak közreműködni az állampolgárok is, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján bejelentéseikkel jelentős mértékben hozzájárultak a hatósági tevékenység eredményességéhez, a parlagfű elleni védekezéshez.
Fontos tudni, hogy a parlagfű virágzása az elmúlt évek tapasztalata alapján korábban kezdődik ezért az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényből már a tavalyi év során kikerült a július 1-i határnap a védekezéssel kapcsolatban, tehát a termelők és földtulajdonosok folyamatosan kötelesek védekezni a parlagfű és az egyéb allergén gyomnövények ellen. 
A lakossági bejelentéseket már 2013 óta eredményesen kezeli a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).
A PBR-be regisztrációt követően bárki bejelentheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet, ezzel is hozzájárulva a sikeres felderítéshez, védekezéshez. A bejelentéshez képek is csatolhatóak, így fotókkal is dokumentálható a helyszínen a parlagfű jelenléte.
A rendszerben naponta számos bejelentés kerül rögzítésre, amelyek kivizsgálása, mint minden évben, idén is kiemelt fontosságú.
A lakossági felhasználók a rendszerben megjelölik a parlagfűvel borított területeket, amely bejelentésről a PBR belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, önkormányzatnak, külterület esetében pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld jelzést.
A bejelentés alapján lefolytatott hatósági ellenőrzésnek nagyon fontos eleme a bejelentők felé történő folyamatos visszajelzés, a hatóság által az eljárás során tett intézkedésekről való megfelelő tájékoztatás. 
Külterületi ingatlanok vonatkozásában a Parlagfű Információs Rendszer (PIR) automatikusan változtatja az egyes bejelentések státuszát, a hatósági eljárás menetének megfelelően. 
Belterületi ingatlanok esetében is változik a bejelentés státusza az eljárás szakaszainak megfelelően.
Mindannyiunk közös érdeke a parlagfű elleni hatékony fellépés, valamint a lakossági bejelentők megfelelő tájékoztatása az általuk bejelentett parlagfüves területek állapotáról.

PBR Státusz változás


Friss hírek

Országos parlagfű helyzetkép (2020.07.02.)
2020. július 2, csütörtök

Országos parlagfű helyzetkép (2020.07.02.)

Június második felét a változékony, meleg, csapadékos időjárás jellemezte, mely kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfű fejlődésének. Június végén a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban.

Tovább >

Támogató szemlélet az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésében
2020. június 30, kedd

Támogató szemlélet az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja azt az új szemléletű, országos, támogató ellenőrzést, amikor a hatóság az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésekor a szankcionálás helyett elsősorban iránymutatást ad.

Tovább >