null A mikrobákkal átvihető rezisztencia vizsgálata

A mikrobákkal átvihető rezisztencia vizsgálata

Világszerte jellemző, hogy a korábban hatékony antibiotikumokkal szembeni rezisztencia (pl. Salmonella, Campylobacter fajoknál) szinte járványszerűen terjed, így a fertőzések esetén gyógyításra alkalmazható antibiotikumok területe, illetve azok hatékonysága egyre szűkül.

Ezért ez a téma a hatóság egyik kiemelt tématerülete, a NÉBIH-ben szakmai panel alakult a megfelelő intézkedések megállapítására, előkészítésére.

A kutatási irány egyik fontos területe kell, hogy legyen majd képzési anyagok, útmutatók összeállítása is.

A bélbaktériumok mindegyike szerepet játszhat az antibiotikum-rezisztencia terjesztésében, beleértve a fent említett enterális, zoonózist okozó baktériumokat is. A jelenséget több tényező is erősíti: sok esetben elmarad a célzott terápia; jellemző az indokolatlan antibiotikum-használat az orvosi és az állatorvosi gyógykezelésben; ezt fokozza, hogy immáron 25 éve nem történt új antibiotikum kifejlesztése. Emellett felmerül a szennyező egyéb mikróbák szerepének eshetősége is a génátvitelben. Mindezek korrigálása elengedhetetlen, melyhez alapvető fontosságú az antibiotikum-rezisztens mikrobák és rezisztenciát meghatározó génjeik terjedésének folyamatos, ellenőrző vizsgálata, jellemzése és az új veszélyforrások elemzése, valamint az antibiotikum-felhasználási adatok gyűjtése és elemzése.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >