null Tisztességtelen forgalmazói magatartás

Tisztességtelen forgalmazói magatartás

Magyarországon 2010. óta törvény szabályozza a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmát. A törvény jogsértés igazolása esetén lehetőséget biztosít szankcionálásra is.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV tv. (Tfmtv.) általános célja, hogy a kereskedelmi gyakorlatokat a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tekintetében a beszállítók és kereskedők között oly módon szabályozza, hogy tiltja azoknak a kereskedői módszereknek az alkalmazását, amelyek lehetőséget biztosítanak a kereskedőnek a két fél közötti egyenlőtlen piaci alkupozícióval és a gazdasági erővel való visszaélésre.

A hatósági ellenőrzéseket a Felügyeleti Díj és Forgalmazói Ellenőrzési Igazgatóság szakemberei végzik, melynek során kivizsgálják a bejelentéseket, illetve kiemelt célvizsgálatot folytatnak.

 


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >